Smoothie z awokado, pomarańczą i szpinakiem

Zdecydowanie jest najlepsze smoothie, jakie udało mi się zrobić, co trochę mnie dziwi, bo nie przepadam za awokado. Dzięki dodaniu soku jabłkowego smoothie jest słodkie i z powodzeniem może zastąpić ochotę na słodkie. Polecam Wam z całego serca, zwłaszcza w te mrozy, kiedy cierpią nasze włosy i skóra. Pamiętajcie, by przemycać do Waszej codziennej diety składniki, które są bogate w witaminy, mikro i makroelementy i  pomogą nam utrzymać dobry stan cery oraz włosów. Jednym z takich produktów jest właśnie awokado!

Awokado zdecydowanie jest zarówno bombą odżywczą, jak i posiada wiele wartości leczniczych. Jest wysokokaloryczne (160kcal/ 100g), tłuszcze stanowią nawet 20-30% tego owocu! Należy jednak pamiętać, że są to tłuszcze nienasycone, które są zbawienne dla naszego zdrowia- zmniejszają ryzyko powstania miażdżycy, obniżają stężenie cholesterolu we krwi i przyśpieszają metabolizm, przyczyniają się do lepszego funkcjonowania układu krwionośnego. 

Jedna porcja tego smoothie ma 175 kcal
Białko: 2g
Tłuszcz: 8g 
Węglowodany: 27g




Składniki na jedną porcję:
  • 1/4 awokado 
  • 150 ml soku jabłkowego (ja u użyłam soku 100% jabłko Hortex)
  • 1/3 pomarańczy
  • sok z 1/4 cytryny 
  • garść szpinaku 
Usunąć pestkę z awokado, obrać je i umieścić w blenderze, dodać garść szpinaku, sok z cytryny, sok jabłkowy oraz obraną pomarańczę. Wszystko zmiksować. 


Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

Komentarze

Prześlij komentarz