Pieczone ziemniaki z odchudzonym gzikiem

Uwielbiam pieczone ziemniaki (najsmaczniejsze są takie, które zostały przygotowane w ognisku). Zimą zawijam ziemniaki w folię aluminiową i piekę w piekarniku. Ważne jest, by do pieczenia wybrać ziemniaki mniej więcej takiej samej wielkości, by upiekły się równo. Dodatkowo dobrze jest odpakować je ze ''sreberka'' jak najszybciej po wyjęciu z piekarnika. Dlaczego nazwałam ten gzik odchudzonym? Ponieważ śmietanę zastąpiłam jogurtem naturalnym, można również użyć tego 0%.  Zdecydowanie jest to pomysł na obiad dla leniwych, całość przygotowań (bez pieczenia ziemniaków) zajmie Wam około 10 minut. Warto! 
Wartość kaloryczna wszystkich składników: 1150kcal
Białko: 64g
Tłuszcz: 10g
Węglowodany: 203g
Wartość kaloryczna jednej porcji: 383kcal 
Białko: 21g
Tłuszcz: 3,3g
Węglowodany: 67,7g



Składniki:
  • 250g twarogu (u mnie półtłusty)
  • 200g jogurtu naturalnego 
  • 2 ząbki czosnku 
  • cały duży pęczek szczypiorku 
  • sól, pieprz 
  • ziemniaki (około 10-12 sztuk) 

Ziemniaki dokładnie myjemy i owijamy w sreberko, następnie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy do niego zawinięte ziemniaki na około 40-60 minut. Czas pieczenia ziemniaków zależy od ich wielkości. Mieszamy widelcem twaróg, jogurt, posiekany szczypiorek oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe!


Komentarze