Gofry z pulpa dyniową ''na dwa''


Dlaczego przepis nazwałam ''na dwa''? Ponieważ jest naprawdę łatwy do zapamiętania, większość składników podstawowych ma objętość 2 łyżek! Gofry wyszły bardzo chrupiące, ale jednocześnie miękkie w środku. Polecam polać je syropem z daktyli, który nie zawiera dodatku cukru. 
Nie udało mi się znaleźć świeżej dyni w sklepie, więc kupiłam dynię mrożoną Hortex, pokrojoną w kostkę. Przygotowanie z niej pulpy jest naprawdę szybkie i proste. 
Przepis na około 5 gofrów. 
Wartość kaloryczna wszystkich składników: 682kcal
Białko: 21g
Tłuszcz: 33g
Węglowodany: 76g 

Wartość kaloryczna jednego gofra: 136,4g
Białko: 4,2g
Tłuszcz: 6,6g
Węglowodany: 15,2g



Składniki na 5 gofrów:
  • 200ml mleka 1,5-2%
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki mąki migdałowej 
  • 2 łyżki pulpy z dyni 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 2 łyżeczki cukru trzcinowego 
By przygotować pulpę dyniową z warzyw mrożonych, należy najpierw poddusić je na patelni do miękkości, a następnie zmiksować całość.
Wszystkie składniki należy ze sobą zmiksować. Gofrownicę nagrzać i nakładać porcje ciasta za pomocą chochli do zupy. Upieczone gofry wystudzić na kratce od piekarnika. 






Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

Komentarze

  1. a gdzie kupić taki syrop z daktyli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinien być w sklepach ze zdrową żywnością (niestety w supermarketach nie widziałam)

      Usuń

Prześlij komentarz