Domowy kisiel pomarańczowy

Taki kisiel kojarzy mi się z moją Babcią, która nigdy nie szła ''na łatwiznę'' i nie przygotowywała niczego z papierka. O dziwo przygotowanie go trwa krócej niż zagotowanie wody w moim czajniku, a potrzebne składniki najczęściej są w kuchennej szafce w domu. Babcia sama przygotowywała soki i inne przetwory z owoców ze swojego ogrodu, taki kisiel smakował obłędnie, choć był bardzo słodki, bo na cukrze nigdy nie oszczędzała. Swój kisiel przygotowałam z soku pomarańczowego. Składniki w przepisie podane są na 3 osoby. 
Wartość kaloryczna wszystkich składników: 400kcal
Białko: 3g
Tłuszcz: 0,5g
Węglowodany: 95g

Wartość kaloryczna jednej porcji: 133g
Białko: 1g
Tłuszcz: 0,2g
Węglowodany: 32g



Składniki:
  • 500ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • 20g mąki ziemniaczanej 
Od 500ml soku pomarańczowego należy odlać około pół szklanki soku, w odlanym soku rozmieszać dokładnie mąkę ziemniaczaną (nie może być żadnych grudek). Następnie zagotować sok z dodatkiem cukru, zmniejszyć gaz i wlać stopniowo zawartość szklanki. Zagotować cały czas jednocześnie mieszając. Gotowe. 




Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

Komentarze

  1. Sama pyszność, bez dwóch zdań :D

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nie próbowałam sama robić, a ten wygląda soczyście ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz