Domowe nachosy orkiszowe


Jesteście na diecie, zapraszacie znajomych do siebie i nie chcecie całą noc patrzeć na miski z niezdrowymi przekąskami? To idealna propozycja dla Was! Gwarantuję, że takie nachosy posmakują nawet osobom, które nie odżywiają się zdrowo i nie zwracają uwagi na to, co jedzą. Pasują do guacamole lub do sosu czosnkowego na bazie jogurtu naturalnego, można też się pokusić o przygotowanie dipu z ogórków kiszonych i jogurtu, jest pyszny! 
Z podanych składników wychodzi 5-6 blach nachosów, w zależności jak grubo je rozwałkujecie. 

Wartość kaloryczna nachosów z jednej blachy (około 45 sztuk): 292kcal
Białko: 4,3g
Tłuszcz: 9,7g
Węglowodany: 45g

Składniki:
  • 180g mąki kukurydzianej 
  • 180g mąki orkiszowej (u mnie typ 450, ale oczywiście można użyć pełnoziarnistej)
  • 4 łyżki oleju 
  • Przyprawy: papryka ostra, papryka słodka wędzona, czosnek granulowany, pieprz, sól
Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na około godzinę. Następnie dzielimy je na dwie mniejsze porcje i rozwałkowujemy do grubości około jednego milimetra, lekko podsypując mąką kukurydzianą. 



Inne propozycje na dietetyczne przekąski na imprezę:




Komentarze

Prześlij komentarz