Cytrynowe muffiny owsiane


Ostatnio na uczelni codziennie chodzę na staż, między poszczególnymi zajęciami stażowymi mamy bardzo mało czasu na napicie się kawy czy zjedzenie kanapki, dlatego też (no nie tylko dlatego - jedząc codziennie na uczelni chyba bym zbankrutowała 😂) przygotowałam te muffiny i parę innych dobroci na najbliższe dni. Muffiny są wilgotne w środku, słodkie i bardzo cytrynowe. Dobrze jest zrobić je w silikonowych foremkach, bo przez brak dodatku tłuszczu nie chcą odchodzić od papierowych papilotek, dopiero na drugi dzień można było je ładnie i bez odrywania kawałków ciastka zdjąć. 
Jeśli użyjecie sody, zamiast proszki do pieczenia to przepis ten będzie bezglutenowy. 
Składniki na 12 muffinów.

Wartość kaloryczna jednego muffina: 119kcal
Białko: 3,75g
Tłuszcz: 2,4g
Węglowodany: 19g

Kilka faktów na temat mąki owsianej:
💙W 100 gramach ma około 350kcal, białka 14g, tłuszczu 6,7g, węglowodanów 56g.
💙Nie trzeba jej kupować! Możecie zmielić płatki owsiane w młynku do kawy lub blenderze. To dziecinnie proste!
💙Czysta mąka owsiana nie ma glutenu, dlatego będzie idealnym rozwiązaniem dla osób z nietolerancją, przy tym nie ma tak mocnego i wyczuwalnego smaku, jak np. mąka gryczana czy amarantusowa.
💙 Ma niski indeks glikemiczny - 25.
💙Na 100g mąki ma aż 11g błonnika, dla porównania w 100g mąki pszennej jest go tylko 2,6g. 


Składniki:
  • 200g mąki owsianej 
  • 350g kefiru 
  • 2 jajka 
  • 16g cukru wanilinowego (jedno opakowanie)
  • 90g cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki skórki z cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • cukier puder trzcinowy do posypania (opcjonalnie)
Susze składniki, czyli mąkę owsianą, cukier wanilinowy, cukier trzcinowy, sól oraz proszek do pieczenia połączyć ze sobą. W drugiej misce naszykować kefir, jajka oraz skórkę z cytryny. Suche składniki stopniowo dodawać do mokrych, cały czas mieszając mikserem lub też energicznie łyżką. Wypełnić papilotki do 3/4 wysokości. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec około 250 minut. Można posypać je trzcinowym cukrem pudrem. 



Komentarze

  1. U mnie te babeczki zniknęły by w oka mgnieniu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast kefiru mogę użyć jogurtu?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz