niedziela, 4 września 2016

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Mój ulubiony makaron, szybki w przygotowaniu, smakuje wszystkim moim znajomym i domownikom, którzy mieli okazję go próbować :).  Przestrzegam przed szybkim wlewaniem śmietany, najlepiej robić to wolno, ciągle mieszając, żeby zapobiec zważeniu się śmietany. Czasami w ramach urozmaicenia dodaję starty edam lub parmezan, jednak wtedy to danie staje się bombą kaloryczną. Przepis na 5 porcji.

Wartość kaloryczna całości: 1752kcal
Białko: 108g
Tłuszcz: 85g
Węglowodany: 142g

Wartość kaloryczna jednej porcji: 350,4kcal
Białko: 23,6g
Tłuszcz: 17g
Węglowodany: 24,4g

 Składniki:
  • 300g makaronu penne (najlepiej pełnoziarnisty)
  • 500g świeżego szpinaku
  • 300g piersi z kurczaka
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 200g śmietany 18%
  • 3 łyżki oleju (można zastąpić masłem klarowanym)
  • świeża bazylia do smaku, sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, oregano 
Rozgrzać na patelni łyżkę oleju, podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć, a następnie dodać umyty i osuszony szpinak. Smażyć około 3-4 minut, na koniec doprawić solą i pieprzem i przełożyć do miski. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, doprawić solą pieprzem, paprykami, oregano, dolać 1 łyżkę oleju, wszystko wymieszać i odstawić na 15 minut. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z jedna łyżką oleju, podsmażyć cebulę, następnie dodać zamarynowanego kurczaka i mieszać co jakiś czas. Na koniec dodać wcześniej przygotowany szpinak, wszystko wymieszać i zalać śmietaną. Cały sos należy doprawić do smaku wyżej wymienionymi przyprawami, doprowadzić do wrzenia i parę minut pogotować. Makaron przygotować al dente zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Następnie makaron należy odcedzić i wymieszać go z sosem. Gotowe!




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...