środa, 16 marca 2016

Pizza na pełnoziarnistej domowej tortilli

Goście niedługo mają się zjawić, a nadal nie wiadomo czym można ich poczęstować? To idealne rozwiązanie na szybką i prostą w wykonaniu przekąskę, potrzebujemy niewiele składników i 30 minut. Wiem, że na początku przygotowanie swojego własnego placka na tortillę może wydawać się problematyczne, ale uwierzcie mi, po pierwszym razie będzie to wam szło już naprawdę sprawnie! Na jego wykonanie poświęca się około 10 minut, a dzięki temu unikamy spożywania wielu ulepszaczy, konserwantów i przede wszystkim w składzie zawierają 100% mąki pełnoziarnistej. 
Wcześniej próbowałam przygotowywać taką szybką pizzę z sosem pomidorowym, jednak ketchup wygrał sprawę, pizza jest wtedy smaczniejsza, lepiej wyczuwalna jest reszta składników, dodatkowo skraca się  czas przygotowania posiłku.
Składniki na pizzę dla 4-6 osób.

Wartość kaloryczna całości: 1505kcal
Białko: 86g
Tłuszcz: 63g
Węglowodany: 146g

Wartość kaloryczna jednej pizzy: 376,25kcal
Białko: 21,5g
Tłuszcz: 15,75g
Węglowodany: 36,5g

 Składniki na 4 pizze:

Na ciasto na tortille:
  • 200g mąki pełnoziarnistej (orkiszowej lub pszennej)
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól do smaku
  • woda do związania ciasta
Dodatki do pizzy:
  • 2 łyżki ketchupu
  • 250g pieczarek
  • 100g szynki (u mnie polędwica sopocka) 
  • 140g żółtego sera lub mozzarelli w kostce
  • 1 łyżka oleju
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz 
 Przygotowanie placka
Należy wymieszać wszystkie składniki i pozostawić na parę minut, w tym czasie można zająć się przygotowaniem pieczarek. Następnie podzielić ciasto na 4 części, rozwałkować cienkie placki i wykroić z nich okręgi. Dokładnie nagrzać patelnie i położyć na niej placek, po około 2 minutach przełożyć placek na drugą stronę, czynność powtarzać z resztą placków.

Przygotowanie składników
Pieczarki obrać, pokroić na plastry. Następnie na patelni rozgrzać olej i wrzucić na patelnię pokrojone pieczarki, dodać zioła prowansalskie oraz pieprz. Mieszać co jakiś czas, smażyć do czasu aż puszczą wodę (nie zakrywać ich pokrywką), na końcu dodać sól i wymieszać, zestawić z kuchenki.
Szynkę oraz ser pokroić na mniejsze kawałki.

Przygotowane wcześniej placki rozłożyć na papierze do pieczenia na blaszce, polać ketchupem, który należy rozsmarować łyżką, dodać ser, szynkę oraz pieczarki. Wstawić do piekarnika na około 10 minut do 200stopni.







3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...