piątek, 9 października 2015

Zdrowe koreczki z pomidorami, bazylią i tortillą zapiekaną z serem mozzarella

Prosty przepis na koreczki, które na pewno sprawdzą się na imprezie. Tortillę można kupić, ja jednak zrobiłam ją sama. Przepis na tortillę zamieszczałam już kiedyś na swoim blogu, znajdziecie go TUTAJ. Polecam nie iść na łatwiznę, przygotowanie jej zajmie Wam nie więcej niż 10 minut, a na pewno będzie to dużo zdrowsze rozwiązanie, bez konserwantów i innych, szkodliwych dodatków, potrzebujecie jedynie mąki, wody, soli i proszku do pieczenia lub sody. Do koreczków wykorzystałam pomidory koktajlowe ze swojego ogródka oraz świeżą bazylię. Najlepiej jest użyć mozzarelli w kostce, jednak nie da się jej kupić w każdym supermarkecie, można również wykorzystać zwykłą mozzarellę w kulce lub żółty ser. Przepis na około 10 koreczków.


Składniki:
  • 1 tortilla pełnoziarnista
  • 30g mozzarelli
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 10 liści bazylii
  • 2 łyżeczki ketchupu
Tortillę nasmarować ketchupem, rozłożyć na niej ser, zwinąć jak naleśnika i zapiec w piekarniku przez około 6 minut w 200 stopniach do rozpuszczenia sera. Następnie pokroić na mniejsze kawałki (tak jak na zdjęciach). Na wykałaczki nabić kawałek tortilli, złożony na pół liść oraz pomidorka. Gotowe. 



3 komentarze:

  1. Ależ piękne te pomidorki, aż szkoda zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko takie piękne, zdrowe, kolorowe i bez wątpienia smaczne! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...