sobota, 17 października 2015

Współpraca z Bio Planet - OLEJE ARGANOWE

Wczoraj zadzwonił do mnie kurier, nie spodziewałam się paczki, ale otworzyłam licząc na miłą niespodziankę i nie rozczarowałam się! Otrzymałam cztery oleje arganowe od firmy Bio Planet (LINK).  Każdy olej ma 100ml, są idealne do sałatek, nie nadają się do obróbki termicznej.  Mają dużo witaminy E i tzw. właściwości ANTI-AGING. Olejek arganowy stosowałam już wcześniej, ale był on kosmetyczny, dzięki niemu skóra jest bardzo dobrze nawilżona i gładka, ma też specyficzny ''opalony'' wygląd. Oleje, które dostałam nie nadają się jednak do stosowania w kosmetyce, gdyż wyprodukowane są z ekologicznych, prażonych ziaren arganu, w procesie prażenia utraciły one część właściwości i smarowanie włosów czy ciała nie przyniesie takiego samego efektu jak olej przeznaczony tylko do pielęgnacji ciała. Czy to jego minus, że nie jest uniwersalny? Uważam, że nie, analogicznie nie możemy polać sałatki olejem kosmetycznym, po prostu się do tego nie nadaje. 
Postaram się przygotowywać jak najwięcej sałatek z jego wykorzystaniem!


Drzewo arganowe jest drzewem endemicznym. Rośnie jedynie w Maroku w ekologicznie czystym środowisku, a dokładnie w południowo-zachodniej część tego kraju w dolinie Souss,  gdzie egzystuje około 20 mln. drzew na powierzchni 800 000ha. W różnych krajach świata bez skutku podjęto próby uprawy drzewa arganowego. Jedynym krajem, w którym się przyjęło jest Meksyk, ale niestety nie zaowocowało tracąc na swojej wartości. Dojrzały owoc argany ma wielkość małej śliwki, żółto-brązowy kolor i gorzki miąższ. Pod mięsista skórką znajduje się orzech, którego skorupka jest 16 razy twardsza od skorupki orzecha laskowego i od 1 do 3 nasion, z których produkuje się olej arganowy.
Oferowany zimnotłoczony, nierafinowany olej arganowy ze świeżych orzechów, jest nazywany "płynnym złotem" i zaliczany do jednych z droższych olejów na świecie, głównie ze względu na jego ograniczoną dostępność (wyłącznie tereny Maroko) oraz pracochłonny proces pozyskiwania.
Aby otrzymać 1 litr oleju arganowego potrzeba zużyć ok. 30 kg owoców, czyli roczny plon z 6-7 drzew.
  •  Olej arganowy jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (80%), głównie kwasy omega-6 i omega-9. Poza tym zawiera dużą dawkę witaminy E, w postaci kompleksu tokoferoli. Ilość witaminy E w oleju arganowym jest wyższa aniżeli w oliwie z oliwek.
  • Jest to olej o intensywnych własnościach antyoksydacyjnych, wynikających z wysokiej zawartości witaminy E oraz dodatkowo związków fenolowych w tym kwasu ferulowego i karotenoidów - w postaci żółtych ksantofili. Dzięki antyoksydantom, olej chroni strukturę skóry przed zniszczeniami powodowanymi czynnikami zewnętrznymi.
  • Olej wykazuje również działanie przeciwzapalne, łagodzące i sprzyja gojeniu.
  • Wzmacnia układ odpornościowy 
  • Daje wilgotność skórze
  • Dzięki dużej ilości kwasów omega-3, stosuje się olej arganowy profilaktycznie przed rozwojem miażdżycy, nadciśnienie; obniża poziom ''złego'' cholesterolu 
Olej arganowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Jednak ceni się go nie tylko z tego względu. Olej arganowy jest najtrudniej dostępnym olejem na świecie. Jest bowiem otrzymywany z drzewa arganowego, występującego wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka. Również proces jego pozyskiwania jest pracochłonny, gdyż wytwarzany jest ręcznie. Właśnie ze względu na jego ograniczoną dostępność, pracochłonny proces produkcji i wyjątkowe właściwości (a co za tym idzie wysoką cenę) jest nazywany "płynnym złotem Maroka".

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/olej-arganowy-zastosowanie-w-kuchni-i-w-kosmetyce-wlasciwosci-oleju-ar_36494.html
Olej arganowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Jednak ceni się go nie tylko z tego względu. Olej arganowy jest najtrudniej dostępnym olejem na świecie. Jest bowiem otrzymywany z drzewa arganowego, występującego wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka. Również proces jego pozyskiwania jest pracochłonny, gdyż wytwarzany jest ręcznie. Właśnie ze względu na jego ograniczoną dostępność, pracochłonny proces produkcji i wyjątkowe właściwości (a co za tym idzie wysoką cenę) jest nazywany "płynnym złotem Maroka".

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/olej-arganowy-zastosowanie-w-kuchni-i-w-kosmetyce-wlasciwosci-oleju-ar_36494.html

4 komentarze:

  1. Stary wpis, ale akurat wprowadzający w błąd ;) bo jest to olej nierafinowany oraz z nieprażonych ziaren (virgin) więc jak najbardziej nadający się do skóry, bio planet ma wersję spożywczą i różni się od tej dopiskiem "toasted" czego tutaj na zdjęciach akurat nie ma ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do skory: http://www.bdsklep.pl/bio-platete-100ml-olej-arganowy-virgin-bio,id-227787

    Do jedzenia: http://www.bdsklep.pl/bio-planete-100ml-olej-arganowy-bio,id-44330

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma różnicy miedzy nierafinowanym a kosmetycznym.

    http://www.kroplaarganu.com/2015/05/olej-arganowy-kosmetyczny-i-spozywczy.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...