poniedziałek, 21 września 2015

Omlet z kiełbasą chorizo, pomidorem i szczypiorkiem

Baaaaaardzo dobry, choć troszkę tłusty omlet. Nie jest czasochłonny, łatwo go przygotować. Kłopotliwe może być kupienie kiełbasy chorizo, gdyż nie w każdym sklepie jest, swoją kupiłam w Lidlu. Uwielbiam omlety i przetestowałam ich już naprawdę wiele, ten jest godny polecenia i na pewno wykonam go jeszcze raz. Jest dobry dla osób, które unikają węglowodanów, a akceptują dużą ilość tłuszczu w diecie. Podaję składniki na jeden omlet dla jednej osoby.

Wartość kaloryczna całego omletu: 280kcal
Białko: 13,5g
Tłuszcze: 23g
Węglowodany: 5g


Składniki:
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 30g kiełbasy chorizo
  • 1 mały pomidor
  • pół łyżeczki oliwy
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
Jajka wbić do miski, roztrzepać widelcem, dodać sól i pieprz. Kiełbasę chorizo pokroić w bardzo cienkie talarki, wrzucić na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu, z kiełbasy powinno się wytopić część tłuszczu, podpiekać z obu stron po około 2-3 minuty z każdej. Następnie inną patelnię spryskać oliwą (można też nalać pół łyżeczki oliwy i dokładnie rozetrzeć ręcznikiem kuchennym), po dokładnym nagrzaniu wlać roztrzepane wcześniej jajka, ułożyć na nich pokrojonego w plasterki pomidora oraz wcześniej podpieczoną kiełbasę. Przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu przez parę minut aż do ścięcia się jajka. Łopatką przełożyć omlet na talerz, posypać posiekanym szczypiorkiem, można posypać ponownie solą i pieprzem do smaku.
 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...