środa, 30 września 2015

Lekkie placki z kaszy manny z owocami

Idealna propozycja na szybkie śniadanie! Pyszne i bardzo sycące placki, które można zjeść z dowolnymi owocami. Do tej pory kasza manna kojarzyła mi się tylko z kolacjami szykowanymi przez moją mamę. Kiedy byłam mała to zawsze podawała ją ugotowaną na mleku, czasami z syropem malinowym. Z podanych składników wychodzi około 16 placków, a inspirację zaczerpnęłam z bloga agatagotuje.pl, jej przepis lekko zmodyfikowałam (cukier waniliowy zastąpiłam brązowym i zmniejszyłam ilość masła w przepisie), by placki były jeszcze bardziej lekkie i zdrowe. 
Wartość kaloryczna wszystkich placków: 1100kcal
Białko: 43g
Tłuszcz: 33g
Węglowodany: 153g
Wartość kaloryczna jednego placka: 69kcal
Białko: 2,7g
Tłuszcz: 2g
Węglowodany: 9,6g


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy manny 
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżeczek brązowego cukru
  • 30g masła (roztopionego)
Kaszę mannę wsypać do miski, zalać mlekiem i odstawić na 15 minut. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do miski z mlekiem i kaszą dodać cukier, żółtka oraz roztopione masło, wszystko wymieszać mikserem. Łyżką dołożyć ubite białka i delikatnie wmieszać. Rozgrzać patelnię, placki upiec bez tłuszczu (jeśli nie masz dobrej jakości patelni, to dodaj trochę tłuszczu, np oleju kokosowego), należy nakładać małe porcje ciasta i piec około 2-3 minuty z jednej strony. Podawać z owocami.


3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Łooo kurcze, świetne. Będę miał z czego wybierać. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...