wtorek, 21 lipca 2015

Żytni chleb w jajku

Bardzo szybkie i sycące śniadanie. Przygotowałam je kiedyś zamiast porannej jajecznicy. Użyłam chleba żytniego, lekko czerstwego, właśnie taki smakuje najlepiej. Na pewno przygotuję to śniadanie jeszcze wiele razy, ponieważ uwielbiam jajka pod każdą postacią! Pod względem składu aminokwasowego, jajka są najbardziej wartościowe z produktów pochodzenia zwierzęcego. Jajka zawierają aminokwasy egzogenne, czyli takie, które muszą być dostarczane z pożywieniem, gdyż nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć. Lecytyna, która  zawarta jest w żółtku jaja posiada właściwości emulgujące, rozbija spożywane tłuszcze oraz cholesterol na mniejsze cząstki, zapobiega powstawaniu miażdżycy. Dzięki niej łatwiej pochłaniamy wiedzę oraz jesteśmy mniej zestresowani. Przepis zawiera składniki dla jednej osoby.

 Składniki:
  • 1-2 jajka
  • 2 kromki chleba żytniego, najlepiej czerstwego
  • łyżeczka masła klarowanego
  • sól, pieprz 
Jajka roztrzepać widelcem, dodać sól i pieprz, wymieszać.  Rozpuścić masło na patelni. Namoczyć chleb w jajku, włożyć na rozgrzany tłuszcz i smażyć około 2 minut z jednej strony. Gotowe!



10 komentarzy:

  1. Mmm... smak dzieciństwa :) dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oh uwielbiam takie tosty :) no i świetny sposób na wykorzystanie pieczywa nie pierwszej świeżości ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mama moja takie robiła, gdy byłam dzieckiem :)
    Pyszne i proste.
    Nie jadłam ... lat. Muszę zrobić. Ale mi się miło wspomniało...

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam takie tosty raz w życiu. Dobre był :)

    OdpowiedzUsuń
  5. tym właśnie zajadam się baaardzo często na śniadanie! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Super kombinacja. Jak byłam mała często miałam to na śniadanie, teraz raczej spontanicznie, ale nadal pamiętam ten smak:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Klasyki dzieciństwa :)
    http://dominikamorys.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...