niedziela, 7 czerwca 2015

Zdrowe kotlety z kaszy jaglanej i jajek

Kotlety te przygotowałam, gdyż zostało mi trochę kaszy jaglanej z poprzedniego dnia, resztę składników miałam w lodówce albo w szafkach, połączyłam je i wyszły smaczne kotlety. Z podanych składników wyszło mi 9 kotletów.

Wartość kaloryczna wszystkich składników: 718kcal
Białko: 33,5g
Tłuszcze: 42,8g
Węglowodany: 49,6g

Wartość kaloryczna jednego kotleta: 79,8kcal
Białko: 3,7g
Tłuszcze: 4,75g
Węglowodany: 5,5g


Składniki:
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej przed ugotowaniem
  • 3jajka ugotowane na twardo +jedno surowe jajko
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
  • sól i pieprz (dałam dość sporo)
  • łyżeczka tłuszczu do smażenia

Ugotować kaszę dając na 1/3 szklanki kaszy, 2/3 szklanki wody, po ugotowaniu ją wystudzić. Ugotowane na twardo i wystudzone jajka zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do kaszy, następnie dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, surowe jajko, pieprz oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, formować kotlety i kłaść na gorącą patelnię, piec około 5 minut z jednej strony pod przykryciem, potem przewrócić kotlety na drugą stronę i piec już bez pokrywki.



25 komentarzy:

  1. Dzięki za pomysł na smaczną i zdrową kolację! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję sobie :) Z kaszy jaglanej kotletów nie robiłam. Raz tylko słodkie placuszki. Te wydają się świetną opcje na obiad zwłaszcza w upalne dni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A prosze przepis na te placuszki ��

      Usuń
  3. Uwielbiam kaszę jaglaną i chyba wszystko co niej powstaje :) Twoje kotlety wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. aż się oczy cieszą <3 uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. A ten sosik na zdjęciu to z czego jest? Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robilam identyczne z innego przepisu i pyszne są!

    OdpowiedzUsuń
  7. moja ciocia kiedyś takie robiła <3

    OdpowiedzUsuń
  8. a można je upiec? wyszłoby chyba ok. 15 min? ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że dłużej, ja zawsze kotlety trzymam około 25 minut :)

      Usuń
  9. fajny przepis. dorzucam do mojej listy "do zrobienia" :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rozumiem ze kotlety smarzy się bez bułki tartej?

    OdpowiedzUsuń
  11. Ile kaszy jest juz po ugotowaniu? Mam ugotowaną i chętnie bym zrobiła kotleciki.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wiesz co ? nie wyszły :-( rozwalają się no masakra ...

    OdpowiedzUsuń
  13. Wiesz co ? nie wyszły :-( rozwalają się no masakra ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi przykro, nie wiem co mogło puść nie tak, bo jak widzisz u mnie wyszły zwarte :(

      Usuń
  14. A co to za sos?

    OdpowiedzUsuń
  15. czy można użyć kaszy kuskus? kasza jaglana mi się spaliła a nie mam więcej haha :D

    OdpowiedzUsuń
  16. moje suche i przez to nie smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  17. Do kaszy jaglanej dobrze jest dodac maselka podczas gotowania - nie wychodzi wtedy sucha. A kotleciki zrobię jutro :) Albo jeszcze dzisiaj jak uda mi się skoczyc do sklepu.

    OdpowiedzUsuń
  18. czesław piotr28 czerwca 2017 18:43

    a ja dzisiaj zrobiłem podobne 1.5 szklanki kaszy jaglanej , 1 starta cukinia , łyżka mąki owsianej , 2 jajka , sól, pieprz , trochę przyprawy do ziemniaków i trochę szczypiorku , wyszło super

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...