środa, 3 czerwca 2015

Pełnoziarnista orkiszowa focaccia z serem

Nawet nie wiem, czy mogę ją nazwać focaccią, ostatnio gdy próbowałam robić tradycyjnym sposobem, to dwa placki ułożone na siebie rozkleiły się, dlatego tym razem postanowiłam, że porządnie ją sklepię i zawinę brzegi, stąd wyszła taka ''pizzowata''. Bardzo dobra, w środku z serem, chrupiąca, ale delikatna w smaku. Ważne jest, by użyć dużej ilości swoich ulubionych ziół. Z podanych składników wyszła mi jedna okrągła focaccia, którą pokroiłam na 8 kawałków.

Wartość kaloryczna całego przepisu: 1439kcal
Białko: 47g
Tłuszcz: 78g
Węglowodany: 133g

Wartość kaloryczna jednego kawałka: 180kcal
Białko: 5,9g
Tłuszcz: 9,75g
Węglowodany: 16,6g


 Składniki:
Ciasto
  • 200g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 3 łyżki oliwy (+1 łyżka na posmarowanie blachy)
  • pół szklanki letniej wody
  • 12,5g świeżych drożdży
  • 3/4 łyżeczki soli
 Dodatki:
  • 100g startej mozzarelli w kostce
  • ulubione zioła: bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek
  • sól gruboziarnista
 Do miski wsypać mąkę,dodać oliwę i sól. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i dodać do miski w mąką, dokładnie wyrobić ciasto. Powinno samo odchodzić od ściany miski, wyrobienie zajmuje około 5 minut. W zależności od przemiału mąki, może być potrzeba dolania większej ilości wody. Po wyrobieniu ciasta miskę należy przykryć ściereczką i odstawić na około 80 minut w ciepłe miejsce, powinno podwoić swoją objętość.
 Po tym czasie podzielić ciasto na dwie połowy, z jednej uformować na blaszce posmarowanej oliwą okrąg, spód ten należy posypać startym serem mozzarella i posypać przyprawami. Stolnicę lekko posypać mąką i rozwałkować na kształt okręgu drugą część ciasta, przykryć spód i zawinąć brzegi, by skleić te dwie części. Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni. Podawać jeszcze ciepłe.




3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...