sobota, 16 maja 2015

Omlet z suszonymi pomidorami i ziołami

Jeśli jesteście zabiegani i nie macie rano zbyt wiele czasu na przygotowywanie śniadania, to na pewno coś dla Was! Pyszny i sycący omlet, którego można przygotować w 10minut. Kluczową sprawą, by uzyskać dobry smak, jest użycie świeżych ziół. Nie za bardzo lubię suszone pomidory, ale postanowiłam zaryzykować i nie zawiodłam się, naprawdę polecam ten omlet :)

Wartość kaloryczna całego omleta: 343kcal
Białko: 8,6g
Tłuszcze: 29,7g
Węglowodany: 8g


Składniki:
  • dwa jajka
  • 2 łyżki mleka 2%
  • 3 kawałki pomidorów w zalewie z oliwy (u mnie z ziołami)
  • pełna łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • łyżka posiekanej świeżej pietruszki
  • łyżka tłuszczu do smażenia
  • sól, pieprz
Jajka z dodatkiem mleka roztrzepać widelcem. Pomidory odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki, ja pokroiłam w paski. Do jajek dodać drobno posiekaną bazylię oraz pietruszkę. Rozgrzać tłuszcz na patelni, najlepiej teflonowej, następnie wlać masę jajeczną, na niej poukładać wcześniej pokrojone pomidory, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu około 2 minut, następnie omlet przewrócić na drugą stronę przy pomocy łopatki, jeśli jest to kłopotliwe, to można go zsunąć na talerz i przykładając talerz do patelni odwrócić na drugą stronę. Smażyć już bez pokrywki około 2-3 minuty, podawać ciepły.




5 komentarzy:

  1. O rany, uwielbiam suszone pomidory i omlety, więc jak dla mnie idealny :)
    Na pewno wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...