wtorek, 26 maja 2015

Korzenne ciastka jaglane bez cukru, mąki i jajek

Te ciasteczka są bardzo smaczne, o ile się je dobrze podpiecze. Z wierzchy dość chrupiące, a w środku miękkie, najlepsze od razu po wystygnięciu. Muszę przyznać, że na drugi dzień już mi nie smakowały, bo (może przez to, że źle je przechowywałam) były miękkie, straciły chrupkość. Przez dodatek suszonych owoców są dość słodkie. Z podanych składników wyszło mi 20 niewielkich ciastek.

Wartość kaloryczna wszystkich ciastek: 475kcal
Białko: 9,6g
Tłuszcz: 2,85g
Węglowodany: 111g

Wartość kaloryczna jednego ciastka: 23,75kcal
Białko: 0,48g
Tłuszcz: 0,14g
Węglowodany: 5,55g


Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 banan - dojrzały
  • 7 suszonych daktyli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • opcjonalnie szczypta imbiru
  • szczypta kardamonu
  • pół łyżeczki sody
  • 4 łyżki mleka
Wykonanie tych ciasteczek nie jest skomplikowane, należy do blendera wrzucić kaszę jaglaną, banana, posiekane na mniejsze kawałki daktyle (żeby blender sobie poradził), mleko, sodę oraz przyprawy, wszystko zblendować na gładką masę. Następnie rękawem piekarniczym z odpowiednią końcówką należy formować ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka należy piec w 180-190 stopniach, najpierw 15 minut tylko od dołu, potem kolejne 15 minut góra-dół. Studzić na kratce.


4 komentarze:

  1. to jedne z moich ulubionych ciasteczek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna propozycja na niedzielne popołudnie przy herbacie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany, rewelacyjne ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  4. cynamon, kardamon, imbir i daktyle, oj tak! to zdecydowanie moje smaki!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...