piątek, 22 maja 2015

Bezglutenowe gofry

Gofry wyszły prze-py-szne! Jest to zmodyfikowany przepis pochodzący ze strony Kwestia Smaku. Od razu zaznaczam, że posiadam gofrownicę w kształcie serc, dlatego liczba gofrów oraz ich konsystencja może być różna w zależności od tego, z jakiej gofrownicy i o jakiej mocy korzystacie. Na tej w kształcie serc nie dodaje się mleka do ciasta, gdyż są one wtedy mniej chrupiące i niesmaczne. Z podanych składników wyszło mi 5 gofrów, zjadłam je z moim ulubionym dżemem zrobionym w 100% z owoców o smaku malinowym, jest do kupienia w każdym większym markecie.

Wartość kaloryczna całego przepisu: 775kcal
Białko: 19,4g
Tłuszcz: 24,6g
Węglowodany: 117g

Wartość kaloryczna jednego gofra: 155kcal
Białko: 3,88g
Tłuszcz: 4,92g
Węglowodany:  23,4g



Składniki:
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 50g mąki ryżowej 
  • 50g mąki kukurydzianej
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru (u mnie stewia)
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 jajka (oddzielnie jedno białko i żółtko)
  • 250ml wody gazowanej
Zmieszać ze sobą wszystkie mąki, dodać ziarenka z jednej laski wanilii, proszek do pieczenia, cukier oliwę, wodę gazowana, jedno jajko i jedno żółtko, wszystko zmiksować mikserem i odstawić na 30 minut. Po tym czasie jedno białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nagrzać gofrownicę, wlać ciasto i upiec, ostudzić na kratce. Najlepiej jeść z ulubionych dżemem.


7 komentarzy:

  1. Tęsknię za moją gofrownicą! W wakacje na pewno będę musiała zrobić jakieś gofry.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wiem, co będę jadła jutro na śniadanie! Mam nadzieję, że w końcu uda mi się zrobić chrupiące gofrrry ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chrupkość gofrów zależy nie tylko od przepisu, a także od mocy Twojej gofrownicy, trzymam kciuki :)

      Usuń
  3. Świetne! Na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. szkoda, ze nie mam gofrownicy :c

    zapraszam do mnie w wolnej chwili

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj wypróbuję ;) Mam nadzieję, że uda mi się zrobić tak piękne i chrupiące gofry ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...