środa, 8 kwietnia 2015

Sałatka z burakami, mozzarellą i awokado

Lato już taaak blisko, teraz naprawdę trzeba zacząć uważać na to, co się je. Sałatki są dobrym rozwiązaniem na szybki i sycący posiłek, który pozwoli ''wytrwać'' 3 godziny do następnego posiłku. Oczywiście najlepsze takie z sosem na bazie octu balsamicznego i oliwy, niż takie na bazie majonezu, który jest bombą kaloryczną! Podaję składniki na sałatkę dla jeden osoby.

Wartość kaloryczna całej sałatki: 370kcal
Białko: 16,8g
Tłuszcze: 18g
Węglowodany: 39g


 Składniki:
  • garść mieszanki sałat
  • 4 buraki (upieczone, ugotowane, z zupy lub kupione całe w słoiku)
  • 1/5 awokado
  • 50g mozzarelli
  • łyżka pestek dyni
  • 1/6 czerwonej cebuli
  • dressing z TEGO przepisu (składniki: ocet balsamiczny, syrop malinowy, miód)
Sałatę ułożyć na talerzu. Awokado, cebulę i mozzarellę pokroić w paski i ułożyć na niej. Pestki dyni podprażyć na suchej patelni uważając, by się nie przypaliły. Buraki jeśli są małe można ułożyć na sałatce całe, jeśli większe, należy je pokroić w plastry. Sałatkę posypać pestkami dyni, przygotować sos i polać nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem.






4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...