wtorek, 3 marca 2015

Lepszy zamiennik ziemniaków? PIECZONE BATATY :)

Trochę o wartościach odżywczych batatów...
Warzywo to jest uważane za jedno z najbardziej odżywczych w przyrodzie. Dla porównania wartość odżywcza bulw batata jest o ok. 50% wyższa niż bulw ziemniaka. Jest to również znakomite źródło błonnika pokarmowego. Głównym materiałem zapasowym bulw batata są węglowodany (skrobia i cukry proste), dlatego bulwy słodkawe w smaku. Odmiany o żółtym miąższu, zawierają również znaczne ilości karotenów. Jego bulwy są również bogatym źródłem białka, tłuszczu i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zawierają też (w 100 g), sporo związków mineralnych, takich jak: potas – 373 mg, chlor – 85 mg, fosfor – 49 mg, wapń – 30 mg, siarka – 26 mg, magnez – 24 mg, sód – 13 mg, jod – 4,5 mg, żelazo – 0,8 mg,a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Dzięki zawartości witamin, takich jak: witamina C, prowitamina A, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, folacyna, cholina, a- i b-tokoferol oraz witaminy K, bulwy batata mogą być cenne w diecie osób zagrożonych utratą wzroku i tzw. chorobami cywilizacyjnymi (miażdżyca, otyłość, cukrzyca, neurodegeneracja). Bataty mają istotne znaczenie dla zdrowia człowieka, również jako źródło naturalnych przeciwutleniaczy.
Mnie to wszystko przekonało, by zrobić pierwsze podejście do tego warzywa.  Po wyjęciu z piekarnika frytki były chrupiące, chociaż jak na mój gust trochę zbyt słodkie. Zapakowałam je w pojemnik (gdy były zimne) i zabrałam na obiad na uczelnię, niestety po tym czasie znacznie oklapły. Bataty same w sobie są dobre, ale nie mogłabym ich zjeść za dużo, można się nimi zasłodzić dokładnie tak samo jak słodyczami! 
Z jednego batata wyszło mi dość sporo frytek, nie zjadłam wszystkich na jeden posiłek, dlatego rozdzieliłam kalorie z przygotowanych frytek na pół (czyli wyszły dwie porcje). Smacznego!

Wartość kaloryczna całego przepisu: 420kcal
Białko: 5,5g
Tłuszcze: 13,7g
Węglowodany: 70,4g

Wartość kaloryczna jednej porcji: 210kcal
Białko: 2,75g
Tłuszcze: 6,85g
Węglowodany: 35,2g


Składniki:
  • jeden batat (mój był duży, około 350g)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie można dodać ulubione dodatki,np: słodką czerwoną paprykę w proszku, chilli, czosnek granulowany, rozmaryn
Ziemniaka dokładnie wyszorować, pokroić na plastry, a potem na słupki, dość grube. Nasmarować oliwą, posolić i popieprzyć. Opcjonalnie posypać ulubionymi przyprawami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenie, ułożyć bataty tak, by na siebie nie nachodziły. Piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez około 30 minut.




8 komentarzy:

  1. serio te bataty takie słodkie sa? ja nie moge nigdzie trafic, chetnie bym sprobowała- ale mysle w innej wersji niz frytki.jutro wejde do biedronki, poszukam tych slodziakow ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Mamy podobne zdanie co do batatów. Jeśli ma się ochotę na frytki to raczej trzeba sięgnąć po te z tradycyjnego ziemniaczka. Bataty są dla nas za słodkie nawet bardziej niż pieczona marchewka.

    OdpowiedzUsuń
  3. pieczone bataty to chyba najlepszy sposób na ich podanie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze jest np. puree z batatów. Super dobre :)

      Usuń
  4. Ostatnio Na Twoim blogu pojawia się dużo przepisów z odżywkami białkowymi, chciałam zapytać czy dodajesz ją do codziennie do posiłkó?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio Na Twoim blogu pojawia się dużo przepisów z odżywkami białkowymi, chciałam zapytać czy dodajesz ją do codziennie do posiłkó?

    OdpowiedzUsuń
  6. to jest moje uzależnienie, batatyyyyy ! mmmmhmm

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...