niedziela, 22 lutego 2015

Szybka i zdrowa zupa krem z buraków

Zupa ta jest bardzo lekka, aromatyczna i dość łatwa w przygotowaniu. Jestem pewna, że nie każdemu będzie smakować, ponieważ jak większość kremów, przypomina jedzenie ze słoiczków dla małych dzieci.
Spożywanie buraków dostarcza nam bardzo dużo korzyści, jednak powinni ich unikać cukrzycy, ponieważ posiadają wysoki indeks glikemiczny. Buraki obniżają ciśnienie krwi, działają antynowotworowo, krwiotwórczo, są pomocne przy leczeniu anemii, wzmacniają odporność organizmu, dodają energii i poprawiają nastrój, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, łagodzą objawy menopauzy, redukują oznaki starzenia się. Osobiście bardzo lubię buraki, staram się jeść je często. Smak zupy bardzo mi odpowiadał, nie można zjeść jej dużo, ponieważ jest bardzo sycąca.
Z podanych składników wychodzi 6 porcji kremu.

Wartość kaloryczna całego kremu (bez jogurtu i pestek): 561kcal
Białko: 25,3g
Tłuszcze: 24g
Węglowodany: 68g

Wartość kaloryczna jednej porcji: 93,5kcal
Białko: 4,2g
Tłuszcze: 4g
Węglowodany: 11,3g


Składniki:
  • 5 sporych buraków
  • 1 mniejsza pietruszka
  • kawałek selera
  • 2-3 marchewki
  • 1 udko z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka tłuszczu (u mnie olej kokosowy)
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1litr wody
  • jogurt naturalny i pestki słonecznika lub dyni
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, przesmażyć i odstawić.
Do garnka wlać 1litr wody, posolić i zagotować. Gdy woda będzie wrzeć, wrzucić umyte udko z kurczaka, cebulę i czosnek z patelni oraz buraki pokrojone na ćwiartki (wtedy szybciej się ugotują), gotować około 25minut na średnim ogniu. Po tym czasie wrzucić obraną pietruszkę, seler oraz marchewki.Gotować 30minut. Jeśli po tym czasie marchew, pietruszka i seler będą miękkie, należy je wyjąć, a mięso i buraki dogotować do miękkości.  Już ugotowane, miękkie mięso należy wyciągnąć z zupy na talerz. Gdy będzie można wbić widelec do buraków (będą miękkie, ugotowane), należy zdjąć garnek z zupą z ognia i wrzucić wcześniej wyciągnięte warzywa. Wszystko zmiksować blenderem na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z łyżką śmietany lub jogurtu i podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika.


6 komentarzy:

  1. Kolor bardzo zachęca do jedzenia :)
    A buraczki uwielbiamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie jadłam buraczków, czas zrobić krem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja również uwielbiam buraczki, a ten krem ma rewelacyjną konsystencję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak rzadko jadam buraczki, z lenistwa chyba, a zupa naprawdę wygląda zachęcająco :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. jeżeli chcemy zachować aromat w mięsie to wrzucamy je do gotującej się wody. Natomiast, jeżeli chcemy, aby aromat przeniknął to składników na około zaczynamy gotowanie od zimnej. w tym przypadku lepiej do zimnej

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...