niedziela, 4 stycznia 2015

Bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej

Ciasteczka te są przepyszne, kruche, idealne do kawy. Są dość słodkie. Można zrobić w nich przed upieczeniem dziurkę i zapełnić ulubionym dżemem, ale ja pominęłam ten etap. Są w pełni wykonane z mąki ryżowej, przez co nie zawierają glutenu. Można taką mąkę kupić lub też samemu w domu zmielić ryż (można użyć zarówno ryżu pełnoziarnistego, jak i zwykłego). Na pewno zrobię je jeszcze raz, bo warto! Z podanych składników wyszło mi 15 ciasteczek.


Wartość kaloryczna wszystkich ciasteczek: 693kcal
Białko: 12,4g
Tłuszcze: 30,1g
Węglowodany: 96g

Wartość kaloryczna jednego ciasteczka: 46kcal
Białko: 0,83g
Tłuszcze: 2g
Węglowodany: 6,4g



Składniki:
  • 100g mąki ryżowej
  • 2 żółtka
  • 2łyżki cukru pudru z cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenie
  • opcjonalnie 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Gdy ciasto nie zechce się zlepić, należy dodać troszkę mleka (stopniowo!), gotową masę należy odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.
W tym czasie należy przygotować blachę do pieczenia i wyłożyć ją papierem. Po wyjęciu ciasta z lodówki, należy z niego formować kulki i po umieszczeniu na papierze do pieczenia delikatnie spłaszczać dłonią. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut lub aż do momentu, gdy będą przyrumienione. Zalecam robić mniejsze ciasteczka.




18 komentarzy:

  1. Klasyk wypieków bezglutenowych :D
    Trochę wanilii i już są to jedne z naszych ulubionych ciasteczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z przyjemnością spróbuję bo już mam dosyć owsianych ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne, a mąkę ryżową bardzo lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie a ja mam do wykorzystania mąkę ryżową, którą kupiłam jakiś czas temu. Przepis zapisuję i mam nadzieję niedługo wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo, to czekam na relację jak wyszły! :)

      Usuń
  5. Czy olej kokosowy mogę zastąpić olejem rzepakowym albo masłem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spróbować z masłem, ale nie jestem pewna czy się uda, wtedy wyjdzie coś na kształt kruchego ciasta :)

      Usuń
  6. Karolino, po wyjęciu ciasta z piekarnika (jak zapewne napisałaś przez pomyłkę) kulek raczej nie da się uformować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za uwagę, oczywiście chodziło o lodówkę! Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. czy zamiast cukru pudru z cukru trzcinowego można dać zwykły trzcinowy?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasteczka robią furorę w naszej początkującej bezglutenowej kuchni! Koledzy synów proszą swoje mamy o robienie tych ciasteczek, PYCHA! Dzięki za przepis Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  9. W tym przepisie jest zasadniczy błąd - jest na za małą porcję! ;)
    Właśnie wyjęłam z piekarnika dokładnie 15 tyciusieńkich ciasteczek i już połowę zjadłam sama ;) Następnym reazem to chyba zrobię od razu z potrójnej porcji! I u mnie słodzone miodem akacjowym. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można dodać np kawałki korzkiej czekolady lub jakieś suszone owoce lub pokruszone orzechy?

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy można dodać np kawałki korzkiej czekolady lub jakieś suszone owoce lub pokruszone orzechy?

    OdpowiedzUsuń
  12. proszek do pieczenie jest z glutenem

    OdpowiedzUsuń
  13. Proszek do pieczenia warto zastąpić sodą oczyszczoną.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...