poniedziałek, 1 grudnia 2014

Sałatka z grillowanym serem

Kupiłam specjalny sen do grillowania, bo postanowiłam poznać nowe smaki. Oczywiście z takiego produktu można stworzyć ciężkie i bardzo kaloryczne danie, ale można też dobierając lekkie dodatki przygotować coś niskowęglowodanowego i sycącego. Gorąco polecam taką sałatkę, ale bardziej do zjedzenia od razu po przygotowaniu, niż na wynos. Podaję składniki dla jednej osoby.

Wartość kaloryczna sałatki: 277kcal
Białko: 13,7g
Tłuszcze: 21,4g
Węglowodany: 8g


Składniki:
  • ser do grillowania (u mnie połowa, czyli 50g)
  • parę liści sałaty
  • pomidor
  • 1/4 ogórka zielonego
  • 1/5 czerwonej cebuli
  • łyżka podprażonych na suchej patelni pestek słonecznika
  • dressing: łyżka octu balsamicznego, łyżeczka oliwy, łyżeczka miodu, sól, pieprz, ewentualnie łyżka przegotowanej, zimnej wody
Warzywa umyć, sałatę, pokrojonego ogórka, pomidora i cebulę ułożyć na talerzu. Ser zgrillować z elektrycznym grillu, lub usmażyć na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Przygotować dressing mieszając wszystkie podane wyżej składniki, na sałatce ułożyć ser, polać dressingiem, posypać podprażonymi na suchej patelni pestkami i od razu podawać.





9 komentarzy:

  1. bardzo fajnie skomponowane składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna propozycja! :) No i zawsze można pozmieniać ziarna - dynia, sezam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie! Ja po prostu używam słonecznika, bo jak kupuję, to od razu go podprażam na patelni i wtedy szybciej przygotowuje mi się sałatki, ale dynia to również wspaniały pomysł! :)

      Usuń
  3. mega apetycznie wygląda, a jaki to dokładnie rodzaj sera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to dokładnie ten ser: http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003120412367 :)

      Usuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...