środa, 12 listopada 2014

Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej z tofu, suszonymi pomidorami i kukurydzą

Niecały rok temu podjęłam współpracę z Polsoją- firmą zajmującą się produkcją substytutów parówek, kiełbasek, szynki i nie tylko dla wegetarian. Wtedy intensywnie dodawałam przepisy z wykorzystaniem produktów, które od tej firmy otrzymałam, jednak parę przepisów zapisałam sobie w moim zeszycie i nigdy ich nie zamieściłam na moim blogu, po odszukaniu zdjęć, postanowiłam zajrzeć do zeszytu i umieścić na moim blogu pozostawione,starsze przepisy. Na pierwszy ogień poszły kotleciki, bardzo smaczne, lekkie i szybkie. Zabierałam je ze sobą do szkoły na drugie śniadanie. Z podanych składników wyszło mi 8 kotletów.

Wartość kaloryczna wszystkich kotletów: 677kcal
Białko: 30,3g
Tłuszcze: 23g
Węglowodany:88,8g

Wartość kaloryczna jednego kotleta: 84,6kcal
Białko: 3,79g
Tłuszcze: 2,9g
Węglowodany: 11,1g


 Składniki:
  • pół kostki tofu naturalnego lub wędzonego dla ostrzego smaku (u mnie firmy Polsoja)
  • pół szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 6 suszonych pomidorów (jeśli nie są z zalewy to wcześniej namoczonych w wodzie)
  • jedno jajko
  • chilli, papryka słodka, sól, pieprz
Ugotować kaszę jaglaną według przepisu z tyłu opakowania i ostudzić. Tofu pokroić i wrzucić do miski, wrzucić do niego bardzo drobno posiekane pomidory i odcedzoną kukurydzę konserwową, dodać jajko i ostudzoną kaszę, wszystko doprawić słodką papryką, chilli, solą i pieprzem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, mokrymi dłońmi formować kotlety, układać w małych odległościach od siebie, piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni.



Poniedziałki bez mięs

7 komentarzy:

  1. Lubię wszelakie kotlety w takich wersjach - z kasz, z warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Ostatnio widziałam na fejsie polsoi, że wprowadzili sery wegańskie - ktoś jadł?

    OdpowiedzUsuń
  3. Już wiem co zrobię niedługo na obiad! Muszę się tylko zaopatrzyć w tofu, które w moim rejonie jest tak ciężko dostać :C A tak bardzo je uwielbiam! Przyznam, że pomysł na kotlety jest bardzo ciekawy ! Na pewno go zrobię, wygląda tak pysznie <3

    zapraszam : http://healthy-dreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. witam,
    ile można mniej wiecej przechowywac takie kotleciki w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobrze, że nikt w domu nie lubi takiego jedzenia. Wszystko dla mnie :D
    Twoje kotlety na bazie kaszy jaglanej są znakomite!

    Pozdrawiam,
    Wetka

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...