poniedziałek, 3 listopada 2014

Sałatka z figami i fetą

Kolejna szybka i smaczna sałatka, słodycz dojrzałych, słodkich fig jest przełamana słonym serem feta. Do tego dressing z dodatkiem miodu i całe lekkie danie nagle staje się eksplozją smaku. Doskonała na lunch, można ją również zabrać na wynos do pracy czy szkoły.

Figi zawierające błonnik, który działa jak miotełka oczyszczając organizm, wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi oraz regulują pracę układu krwionośnego. Są bogate w potas, co jest nie bez znaczenia dla osób cierpiących na nadciśnienie.
Owoce te mają trzy właściwości "anty": przeciwutleniajacą, przeciwdrobnoustrojową, przeciwzapalną oraz trzy właściwości wspomagające: trawienie, zaparcia, problemy sercowo-naczyniowe. Przeciwcukrzycowe, antyrakotwórcze, przeciwzapalne właściwości owoców wynikają z działania antyoksydacyjnego (przeciwutleniającego).
 
Wartość kaloryczna całej sałatki: 434kcal
Białko: 12,3g
Tłuszcze: 23g
Węglowodany: 52g

Wartość kaloryczna jednej, mniejszej porcji (1/2całej sałatki): 217kcal
Białko:  6,15g
Tłuszcze:  11,5g
Węglowodany: 26g



Składniki:
  • około 50g dowolnej sałaty lub mieszanki sałat (u mnie roszponka)
  • 3 dojrzałe figi
  • 30-40g sera feta 12%tłuszczu
  • pół łyżki pestek dyni
  • pół łyżki nasion słonecznika
  • dressing: łyżeczka płynnego miodu, łyżka octu balsamicznego, łyżeczka oliwy z oliwek, szczypta soli
Sałatę umyć i wysuszyć, ułożyć na talerzu. figi pokroić i ułożyć na sałacie. Ser feta rozdrobnić dłońmi i pokruszyć na sałatę z figami. Przygotować dressing łącząc wszystkie wyżej wymienione składniki i odstawić do przegryzienia. Pestki dyni i słonecznika podprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Bezpośrednio przed podaniem polać sałatkę dressingiem.




3 komentarze:

  1. bardzo lubię figi, a w takiej kompozycji na pewno smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta sałatka musi smakować jak koniec lata gdzieś na południu. Wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...