niedziela, 30 listopada 2014

Domowa pełnoziarnista pizza wiejska, pyszna!

Ta pizza zostanie moim faworytem! Rzadko decyduję się na przygotowanie pizzy innej niż ser, szynka, pieczarki,bo boję się, że nie przypadnie mi do gustu. Ostatnio kupiłam trochę chudej kiełbasy i postanowiłam zaryzykować i pierwszy raz przygotować pizzę z innymi dodatkami niż zawsze. Teraz już wiem, że to nie był ostatni raz, kiedy taką pizzę zrobiłam! Jest naprawdę pyszna, jest to również zasługa znakomitego ciasta. Przepis na ciasto znalazłam na stronie abcdieta i lekko go zmodyfikowałam. Z podanych składników wyszły mi dwie pizzę, a każda pizza starczy dla dwóch-trzech osób. Pizzę gorąco polecam, jest na pewno lepszym rozwiązaniem niż kupna, dodam, że jej przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. :)

Wartość kaloryczna wszystkich składników: 2412kcal
Białko: 125g
Tłuszcze: 67,6g
Węglowodany: 309g

Wartość kaloryczna jednej porcji: 482,4kcal
Białko: 25g
Tłuszcze: 13,52g
Węglowodany:61,8g



 Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30g drożdży świeżych
  • 2/3 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • około pół szklanki ciepłej wody
  • łyżka oliwy
 Składniki na sos:
  • 3/4 puszki pomidorów krojonych
  • bazylia,oregano, tymianek, oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

 Dodatki na pizzę:
  • około 80g kiełbasy chudej
  • 1/4 czerwonej cebuli
  •  4 pieczarki
  • 1/3 żółtej papryki
  • 150g sera mozzarella w kostce
Na początku należy przygotować zaczyn: podgrzać (a nie zagotować!) mleko, przelać do miski, dodać do niego pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
 Resztę mąki wsypać do miski, dodać oliwę, po wyrośnięciu zaczynu, dodać go do mąki z oliwą, wymieszać i porcjami dodawać wodę(ja dodałam 1/2 szklanki, ale to zależy od mąki). Po wyrobieniu ciasta, które powinno być gładkie i odlepiać się od dłoni, odstawiamy je w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 40minut.
W tym czasie przygotowujemy sos: miksujemy w blenderze pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, sól i pieprz.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko posypujemy mąką pełnoziarnistą. Ciasto cienko wałkujemy, a jego brzegi podwijamy tak jak na zdjęciu. Nakładamy sos pomidorowy i dodatki: na początku startą mozzarellę, potem pokrojoną w dość cienkie paski kiełbasę, starte pieczarki, cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Wkładamy do nagrzanego do 250stopni piekarnika na około 15-20 minut. Smacznego :)








14 komentarzy:

  1. Domowe pizze są najlepsze, a ta Twoja jest fantatstyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie próbowałam wersji pełnoziarnistej. :) Pizza jest miękka, twarda?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki, wypróbuję. :) Wygląda naprawdę apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie i zdrowo! Uwielbiam taką wersję pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny blog, dobra robota :) będę wpadać częściej, już czekam na następny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny blog, pomocny przy mojej obecnej zmianie jedzenia na zdrowe :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pizza za mną "chodzi" już od tygodnia... a tu takie pyszności spotykam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy zamiast maki pszennej pelnoziarnistej moge dodac zwykla pszenna ? :/

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzisiaj wypróbowaliśmy, przepis bardzo dokładnie napisany, więc nie mieliśmy problemu z przygotowaniem. Pizza wyszła super, bardzo nam smakowała. Świetny przepis, polecamy!

    OdpowiedzUsuń
  10. Korzystaliśmy z przepisu już dwukrotnie, wspaniała!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...