sobota, 1 listopada 2014

Bezglutenowe gofry z owocami

Gluten to mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny znajdujące się w ziarnach popularnych zbóż, jak: pszenica, owies, jęczmień, żyto, orkisz. Dzięki glutenowi mąka ma charakterystyczną lepkość i skleja składniki ciast. Gluten znajduje się nie tylko w produktach mącznych, niestety osoby, które nie tolerują glutenu powinny również uważać między innymi na słodycze, wędliny, produkty mleczne (śmietany, jogurty naturalne), przyprawy, suszone owoce, napoje, koncentraty spożywcze, przetwory rybne. Na każdym opakowaniu danego produktu powinno być zaznaczone, czy znajdują się w nim chociaż śladowe ilości glutenu, warto więc sięgać po sprawdzone produkty. 
Mąki bezglutenowe: mąka kukurydziana, mąka gryczana, mąka ryżowa, mąka z prosa (zmielona kasza jaglana), mąka z amarantusa
Kasze bezglutenowe: kasza jaglana (proso), amarantus, tapioka, gryka, kukurydza, sorgo

Przygotowane przeze mnie gofry są bardzo smaczne, idealne na śniadanie, jednak w smaku różnią się od tradycyjnych gofrów pszennych. Na pewno przygotuję je jeszcze wiele razy. Po pewnym czasie tracą chrupkość, dlatego lepiej jest przygotować ich tyle, ile zjecie od razu i nie robić na zapas. 
Z podanych składników wychodzi około 6 gofrów.
Podaję wartości kaloryczne suchych gofrów, bez dodatku owoców. 
Wartość kaloryczna wszystkich gofrów: 769kcal
Białko: 19g 
Tłuszcze: 11,4g
Węglowodany: 145g

Wartość kaloryczna jednego gofra: 128kcal
Białko: 3,17g
Tłuszcze: 1,9g
Węglowodany: 24,17g





Składniki:
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • około 1/3 szklanki mleka 1,5-2%
  • około 1/3 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • dowolne owoce (u mnie maliny, borówki, jeżyny)
Białka oddzielić od żółtek i ubić je z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z mąką ryżową, kukurydzianą, mlekiem, wodą gazowaną, ekstraktem z wanilii i cukrem trzcinowym. Delikatnie dodać do masy ubitą pianę. Nagrzać gofrownicę, jeśli ma już swoje lata i teflon jest trochę zniszczony, należy posmarować ją lekko tłuszczem. Na porządnie nagrzany teflon porcjami nakładać ciasto, nie za dużo, bo wycieknie bokiem gofrownicy. Piec tak długo, jak wskazuje lampka na gofrownicy. Na upieczone gofry ułożyć owoce. Podawać. 



8 komentarzy:

  1. świetne gofry, chętnie bym się skusiła na chociażby jednego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają muszę wypróbować przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowane, pyszne, delikatne i w ogóle mniam!!! Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam gofry z Twojego przepisu i wyszły bardzo bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń
  5. ile gofrów zrobi się z tych składników?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...