środa, 15 października 2014

Owsiane naleśniki z twarogiem i owocami

Pyszne i szybkie w przygotowaniu naleśniki, bardzo smaczne i sycące.
Mąka owsiana to po prostu zmielone płatki owsiane, swoje zmieliłam w starym młynku do kawy (używam go też do przygotowania cukru pudru), a jeśli nie posiadacie ekstraktu z wanilii, to można użyć zwykłego aromatu waniliowego, nie jest on jednak naturalny. Podaję przepis na dwie porcje, dobre na deser lub na śniadanie.

Wartość kaloryczna wszystkich naleśników(bez owoców i płatków migdałowych) : 658kcal
Białko: 48g
Tłuszcze: 17g
Węglowodany: 80g

Wartość kaloryczna jednego naleśnika: 164,5kcal
Białko: 12g
Tłuszcze: 4,25g
Węglowodany: 20g



Składniki:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 2 spore łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki cukru (u mnie fruktoza)
  • parę kropel ekstraktu z wanilii 
  • szczypta soli
  • łyżka płatków migdałowych
  • owoce: maliny, jeżyny, borówki amerykańskie
  • 100 g chudego twarogu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
Zmiksować na jednolitą masę jajka, mąki, mleko, łyżeczkę cukru, ekstrakt i szczyptę soli. Rozgrzać patelnię i porcjami nakładać ciasto na patelnię, pierwszy naleśnik może wyjść nieudany. Jeśli nie macie nieprzywierającej patelni, to trzeba użyć niewielką ilość tłuszczu do ich smażenia. Twaróg pomieszać z jogurtem, łyżeczką cukru i paroma kroplami ekstraktu waniliowego. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni często mieszając, by uniknąć przypalenia. Naleśniki posmarować wcześniej przygotowanym twarogiem, zawinąć, posypać owocami i uprażonymi migdałami.






3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...