piątek, 31 października 2014

Grillowana pierś z kurczaka w pistacjach

Jest to naprawdę jedna z lepszych piersi z kurczaka jakie jadłam! Należy do dań dość kalorycznych, ponieważ pistacje są dość tłuste, przez co mają dość dużo kilokalorii. Są to jednak dobre kalorie pochodzące z tłuszczów nienasyconych. Pistacje są jednymi ze zdrowszych orzechów, dostarczają wiele wartości odżywczych. Dzięki luteinie pozytywnie wpływają na procesy widzenia, zawierają miedź i mangan, a ich spożywanie poprawia stan skóry, włosów i paznokci, zawierają również antyoksydanty. Tłuszcze nienasycone pozytywnie wpływają na pracę układu krążenia, równoważą poziom złego i dobrego cholesterolu w naszym organizmie oraz stabilizują poziom glukozy we krwi, mają niski indeks glikemiczny, dlatego są idealne dla cukrzyków. Są również polecane osobom uczącym się, ponieważ wspomagają pracę mózgu.
Dodatkowe dosalanie piersi z kurczaka przed grillowaniem jest zbędne, ponieważ pistacje, które można kupić w sklepie są już solone (i to całkiem porządnie). Jeśli użyjecie dużej piersi z kurczaka, to jest to przepis na dwie porcje, jeśli małej, to wystarczy on dla jednej osoby. Zaprezentowany przeze mnie posiłek jest niskowęglowodanowy, ale wysokotłuszczowy. 

Wartość kaloryczna dwóch porcji (przy założeniu, że pierś ważyła 250g):  563kcal
Białko: 71,5g
Tłuszcze: 25,25g
Węglowodany: 11,5g

Wartość kaloryczna jednej porcji: 281,5kcal
Białko: 35,75g
Tłuszcze: 12,7g
Węglowodany:5,75g




 Składniki:
  • jedna, pojedyncza pierś z kurczaka
  • 40g pistacji
  • jajko
  • dodatkowo warzywa, z którymi chcecie podać pierś
 Pistacje należy zmielić w blenderze lub młynku na taką grubość, jak pokazałam na zdjęciach poniżej. Nie mogą być za bardzo zmielone, by były wyczuwalne, ale nie można też zostawić zbyt dużych kawałków, ponieważ odkleją się w trakcie grillowania. Pierś z kurczaka umyć, jeśli jest duża to przekroić wzdłuż piersi na dwa kawałki, jajko delikatnie roztrzepać widelcem i włożyć do niego pierś, tak, aby pokryło ją całą, potem pierś obtoczyć w zmielonych pistacjach i zgrillować. Ja przygotowałam swoją pierś na grillu elektrycznym, nie używałam do tego dodatkowego tłuszczu, w tej wersji to danie będzie najlepsze, jeśli jednak nie macie takiej możliwości, to opcjonalnie można usmażyć ją na patelni teflonowej na niewielkiej ilości tłuszczu, jednak wtedy jej kaloryczność nie będzie odpowiadać tej na początku przepisu. Pierś najlepiej podawać z warzywami albo lekką sałatką.




4 komentarze:

  1. Świetny pomysł! Jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Przypadkiem trafiłam tu chyba wczoraj i podglądam dalej ;-) Grilowana pierś wygląda smakowicie... Wiem, że bez panierki da się usmażyć bez tłuszczu na patelni (już to robiłam) ale jak zrobić, żeby pistacje trzymały się mięsa bez użycia jajka? Hmm... Muszę poszperać na innych stronach z odchudzonymi przepisami. Gratuluję strony i pomysłów!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...