wtorek, 30 września 2014

Sałatka z granatem i fetą

Parę miesięcy zbierałam się do tej sałatki! Bardzo lubię połączenie słonej fety ze słodkimi owocami. Niestety nie trafiłam na idealnie dojrzały owoc granatu, przez co nie był tak słodki, ale i tak smakowała całkiem nieźle. Przygotowałam mój ulubiony dressing na bazie octu balsamicznego. Podstawę stanowi roszponka i rukola, ale można użyć dowolnego mixu sałat. Sałatka ta jest szybka w przygotowaniu i idealna na lekkie i zdrowe drugie śniadanie. Przy wyborze sera feta należy zwrócić uwagę na zawartość w nim tłuszczu, ponieważ może ona się wahać od 12 do aż 32%. Podaję składniki na sałatkę dla jednej osoby.

Wartość kaloryczna całej sałatki: 367kcal 
Białko: 9g
Tłuszcze: 21g
Węglowodany: 41g


Składniki:
  • garść rukoli, garść roszponki
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1 owoc granatu
  • 30-40g sera feta 12% tłuszczu
  • dressing: 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka płynnego miodu, troszeczkę soli
Na roszponce i rukoli ułożyć obraną i pokrojoną w drobne paseczki cebulę, ułożyć obrane kawałki granatu, palcami rozdrobnić fetę i ułożyć na sałatce. Przygotować dressing mieszając dokładnie wszystkie wyżej podane składniki, Sałatkę polać dressingiem bezpośrednio przed podaniem, by liście sałat nie zwiędły. 


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...