poniedziałek, 29 września 2014

Pełnoziarnisty omlet biszkoptowy ze śliwkami

Weekend spędziłam w domu, korzystając z okazji, że mam tam dostęp do aparatu, który robi świetne zdjęcia, postanowiłam poeksperymentować w kuchni i przygotować nowe przepisy, które już niedługo ukażą się na moim blogu. Na pierwszy ogień poszedł prze-py-szny (!!!!) pełnoziarnisty omlet biszkoptowy ze śliwkami. Do takiego omletu, gdy chce się uniknąć użycia sporej ilości tłuszczu, niezbędna jest dobrej jakości patelnia, by po jego odwróceniu śliwki nie przywarły, a ciasto dało się odkleić. Ja użyłam mąki żytniej typ 2000, ale uda się też przygotować go z mąką pszenną czy orkiszową, polecam jednak typ 1850 lub 2000, by było zdrowiej. Można go delikatnie posypać cukrem pudrem lub też polać syropem z agawy lub klonowym, ale bez przesady, bo z dania lajt, nagle powstanie bomba węglowodanowa :) Podaję przepis na omlet dla jednej osoby.

Cały omlet ma 418 kcal,
Białko: 15,6g
Tłuszcze: 14,5g
Węglowodany: 58g



Składniki:
  • 2 jajka klasy M (polecam jajka wiejskie)
  • 2 pełne łyżki mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego
  • łyżka mleka
  • parę kropel naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 4 śliwki
  • łyżeczka oliwy z oliwek lub innego tłuszczu
  • syrop z agawy lub cukier puder (opcjonalnie)
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do żółtek dodać mleko, cukier, wanilię, zmiksować, dodać mąkę, miksować mikserem dalej, potem na najmniejszych obrotach miksera stopniowo dodawać białko. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Śliwki pokroić w plastry i usunąć z nich pestkę. Na dobrze rozgrzaną patelnię nałożyć przygotowane ciasto, ułożyć na nim śliwki i przykryć pokrywką, smażyć na średnim ogniu parę minut, po tym czasie odwrócić na drugą stronę przy pomocy łopatki, smażyć jeszcze parę minut już bez przykrycia, przełożyć na talerz, polać syropem lub opruszyć cukrem pudrem, podawać ciepłe, smacznego :)



Śliwka - robaczywka!

7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...