niedziela, 21 września 2014

Bruschetta alle carote

Przepis na to danie znalazłam we włoskiej książce kucharskiej, od razu przyciągnął moją uwagę, niewiele składników, a ich połączenie to prawdziwa eksplozja smaków! Przepis wypróbowałam na chlebie upieczonym przeze mnie, którego recepturę już podawałam wcześniej, oto link to przepisu na pełnoziarnisty chleb żytni - LINK . Znam naprawdę niewiele ludzi, którzy nie lubią włoskiej kuchni, każdy miłośnik powinien spróbować tej bruschetty, bo znacznie odbiega od tradycyjnych i jej smak może zaskoczyć :)


Składniki:
  • 4-6 kromek chleba razowego żytniego
  • 4 marchewki średniej wielkości
  • 150g świeżego sera ricotta
  • 8 listków bazylii
  • gałka muszkatołowa, suszona papryczka chilli,sól
Zetrzeć marchewkę na cienkich oczkach, dodać ser ricottę, gałkę muszkatołową, posiekaną bazylię i sól, wszystko dokładnie wymieszać. Chleb podpiec i rozsmarować na nim pastę, podawać. 



(Nie) nudna kanapka

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...