poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Pełnoziarniste penne z kurczakiem, szpinakiem i fetą

Naprawdę rzadko przygotowuję makaron... wcale nie dlatego, że go nie lubię albo że jest niezdrowy (bo przecież ten razowy, ugotowany al dente, czyli na półtwardo jest nawet wskazany przy odchudzaniu, jako zdrowszy zamiennik "normalnego" makaronu), tylko dlatego, że nie mam pomysłu na jego przygotowanie. Postaram się dowiedzieć więcej o makaronowych daniach, poszukać zdrowszych zamienników na ich wykonanie i wstawiać tu więcej takich przepisów, bo pewnie zauważyliście, że mojego bloga ogarnął śniadaniowo-sałatkowy szał! :) Składniki podaję na jedną porcję.


Składniki:
  • szklanka pełnoziarnistego makaronu penne
  • 4 duże garście świeżego szpinaku
  • 50g sera feta 12%
  • mała pierś z kurczaka (około 100g)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz
Makaron ugotować z dodatkiem soli al dente, czyli na półtwardo. Odcedzić.  Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, zaraz potem dorzucić kurczaka, usmażyć. Dorzucić świeży szpinak i pozostawić aż do puszczenia wody i zredukowania, na początku należy patelnię przykryć pokrywką, a gdy szpinak puści wodę, można już ją zdjąć. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę fetę i mieszać aż do jej rozpuszczenia, doprawi pieprzem. Pod koniec dorzucić ugotowany wcześniej makaron i wszystko dokładnie wymieszać, od razu podawać.



7 komentarzy:

  1. Prosto, pysznie i jak wygląda gotowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. haha wyczułaś moment na przygotowanie tego dania :D
    akurat mam szpinak i chciałam właśnie zrobić z niego dodatek do makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie zwykłe, a tak pięknie podane, że aż ślinka cieknie Choć ja bym robiła z łosośkiem :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...