środa, 6 sierpnia 2014

Omlet z awokado i fetą

Od jakiegoś czasu odkrywam i testuję awokado. Ten omlet jest właśnie efektem jednego z moich doświadczeń. Bardzo smaczny i sycący, idealny na dietę niskowęglowodanową. Nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, a przygotowuje się go naprawdę szybko, oczywiście najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu na ciepło.  Składniki podałam na jedną porcję.


Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka 2%
  • łyżeczka tłuszczu, np oliwy z oliwek
  • 1/4 awokado
  • 1/2 pomidora (czerwonego lub żółtego)
  • 20g sera feta
  • sól, pieprz, świeże zioła - bazylia, oregano
  • kawałek papryczki chilli (opcjonalnie)
Jajka rozbić do miseczki, posolić, popieprzyć, wkroić pokrojone świeże zioła prowansalskie, dodać 2 łyżki mleka i dokładnie roztrzepać widelcem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wlać masę jajeczną, ustawić mały ogień i smażyć pod przykryciem przez parę minut, potem przerzucić na drugą stronę przy pomocy łopatki i smażyć już bez pokrywki. Omlet wyłożyć na talerz, ułożyć na nim pomidora, pokrojone awokado i pokruszoną fetę. Opcjonalnie na omlet lub do jego środka można dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli. Smacznego!




5 komentarzy:

  1. pysznie i kolorowo tak letnio :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje 3 podejścia do awokado marne, może poświęcę jeszcze 4, zobaczymy :D
    twój omlet wygląda apetycznie, z tym serem feta mm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda ze tak późno odkryłaś awokado bo jest naprawdę pyszne 😊 ja najbardziej lubię na kanapce w formie pasty, awokado, pomidor, cebula, sok z cytryny, sól i opcjonalne czosnek. No pycha po prostu, spróbuj 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wcześniej robiłam tylko guacamole, Twojej pasty jak najbardziej spróbuję, dziękuję :)

      Usuń
  4. New Diet Taps into Pioneering Idea to Help Dieters LOSE 15 Pounds within Just 21 Days!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...