piątek, 1 sierpnia 2014

Cukinia faszerowana mięsem mielonym z indyka

To dziwne, że dopiero teraz dostrzegłam w sklepie okrągłe cukinie, nigdy wcześniej się z nimi nie spotkałam. Bez namysłu kupiłam, bo od razu wpadł mi do głowy pomysł faszerowania.Przygotowałam sos bardzo podobny do sosu do spaghetti i lekko posypałam żółtym serem. Smakowało pysznie! Dobrze jest przed faszerowaniem posypać cukinię solą,by lekko zmiękła. Przepis jest na 5 porcji.


 Składniki:
  • 5 okrągłych cukinii
  • 500g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
  • opakowanie przecieru pomidorowego
  • 1 czerwona cebula średniej wielkości
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 żółta papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 małych garści startego żółtego sera
  • zioła prowansalskie (najlepiej świeże)
  • łyżka tłuszczu do smażenia
  • pieprz i sól

 Papryki umyć, oczyścić z nasion i drobno posiekać, cebulę obrać i również posiekać. Rozgrzać na patelni tłuszcz i wrzucić obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, szybko przesmażyć, dodać cebulę i papryki, smażyć. Potem dodać mięso, mieszać, by nie stało się jednolitą masą, po około 5-10 minutach zalać przecierem pomidorowym. Dodać sól, pieprz i najlepiej świeże zioła prowansalskie. Trzymać na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aż do zredukowania.
Usunąć środek cukinii, delikatnie nasmarować ją tłuszczem, np oliwą z oliwek i posolić. 
 Do środka warzywa nałożyć farsz i pokryć startym żółtym serem. Układać w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać w 170 stopniach około 30 minut, pod koniec zwiększyć temperaturę do 200 stopni.

Faszerujemy 2014!Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

5 komentarzy:

  1. Piękne danie! Dziękuję za udział w akcji Faszerujemy 2014!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały blog. Widać w nim twoją pasję i pracę.
    Pyszne danie i piękne zdjęcia. Zapraszam do mnie.
    Męski blog o modzie i lifestyl'u.

    http://gabriel-data.blogspot.com/

    Obserwacja za obserwację?
    Zaobserwuj, zobaczę zrobię to samo!
    Tylko przypomnij w komentarzu.
    www.gabriel-data.blogspot.com - KLIK
    Fashion Projects

    OdpowiedzUsuń
  3. ślinka mi aż pociekła ;) zapisuję sobie do folderu 'trzeba zrobić' :) nawet na zwykłej cukinii, bo nie widziałam okragłych u mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile kcalorii będzie w jednej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietne danie, tez widzialam w sklepach te cukinie i zastanawiałam sie do czego użyć a tu proszę, taka inspiracja 😊

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...