poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Amarantusowy omlet z brzoskwinią i prażonymi płatkami migdałowymi



Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 3 duże łyżki poppingu (prażonych ziaren amarantusa)
  • 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka tłuszczu 
 Jajka rozbić, do osobnej miski dodać żółtka, a do osobnej białka. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzepać mikserem wraz z mlekiem, dodać proszek do pieczenia, popping oraz mąkę pełnoziarnistą, wszystko wymieszać łyżką lub na małych obrotach mikserem. Na końcu do masy stopniowo dodawać łyżką ubitą pianę z białek i dokładnie wieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wlać połowę masy, rozsmarować i przykryć pokrywką, smażyć na małym ogniu, po paru minutach delikatnie odwrócić na drugą stronę. Smażyć już bez przykrycia. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni często mieszając, by uniknąć przypalenia. Na gotowym omlecie ułożyć pokrojoną brzoskwinię, posypać płatkami migdałowymi i podawać. Smacznego.


Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię omlety, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam. :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny ten omlet! *.*
    Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...