sobota, 12 lipca 2014

Sałatka z makreli i pora

Próbowałam już makreli w sałatce na przeróżne sposoby, zawsze smakowały bardzo dobrze. Specjalnie w sałatce pominęłam kukurydzę, by była low carb (niskowęglowodanowa). Majonez  zastąpiłam jogurtem naturalnym. Można ją traktować jako pastę na kanapkę lub jako samodzielną sałatkę. Z podanych składników wychodzi średniej wielkości miska sałatki, nie powinna ona stać w lodówce dłużej niż 2 dni.


Składniki:
  • mała wędzona makrela
  • jeden por (biała część)
  • dwa jajka klasy L ugotowane na twardo
  • 4 ogórki konserwowe
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • pieprz i sól
Makrelę obrać, rozdrobnić w dłoniach i wrzucić do miski. Pora pokroić w plasterki, jajka i ogórki na bardzo drobne kawałki, wszystko wymieszać, dodać jogurt naturalny, musztardę, spróbować i posolić i popieprzyć do smaku, odstawić do przegryzienia.


4 komentarze:

  1. Lubię takie połączenie smaków. Będę musiała wypróbować przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie na pewno nie stała by dłużej niż 2 dni :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...