czwartek, 10 lipca 2014

Makaron z suszonymi pomidorami i fetą



Składniki:
  • 65g makaronu z twardej pszenicy durum ( u mnie w kształcie serc)
  • 3-4 suszone pomidory 
  • 50 g sera feta 12% 
  • pół szklanki przecieru pomidorowego lub pół puszki krojonych pomidorów 
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • ząbek czosnku
  • bazylia, oregano (najlepiej świeże), tymianek
  • pieprz
Makaron ugotować al dente, czyli na półtwardo zgodnie z przepisem zamieszczonym z tyłu opakowania, odcedzić i opłukać zimną wodą.  Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojone suszone pomidory (z zalewy z oliwą lub suszone bez zalewy) oraz rozgnieciony ząbek czosnku, po podsmażeniu wlać pomidory z puszki lub przecier, doprawić ziołami i pieprzem, do sosu dodać wcześniej ugotowany makaron i pokrojony w kostkę ser feta. Wymieszać, podgrzać i podawać.



5 komentarzy:

  1. Uwielbiam suszone pomidory więc by mi posmakował napewno.
    Zostaję u ciebie na dłużej :)
    Zapraszam do mnie przy okazji.

    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. ten makaron w kształcie serduszek jest ciekawy :) jeszcze nigdzie takiego nie widziałam :)
    mniam, suszone pomidory i feta = super smaczny obiad :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dostałam go od brata, przywiózł z Włoch :)

      Usuń
  3. Mega pyszny makaron :)) próbowałam juz wiele Twoich przepisów i wszystkie były wspaniałe :)!

    OdpowiedzUsuń
  4. akurat miałam resztkę fety w lodówce a brak pomysłu na obiad, wiec zrobiłam dziś :D Dodałam też odrobinkę sera pleśniowego bo miałam za mało fety, wkroiłam też niewielkiego kotleta mielonego bo resztka smetna w lodówce siedziała :D Bardzo dobre! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...