środa, 25 czerwca 2014

Pełnoziarniste pieczone pierogi z kurczakiem, fetą i szpinakiem

Jedne z lepszych pieczonych pierogów jakie jadłam! Bardzo szybko zniknęły. Co prawda przygotowywałam je już jakiś czas temu, ale nie miałam czasu, by umieścić tu przepis. 
Przygotowałam zdrowszą wersję- użyty ser feta był z niższą zawartością tłuszczu (12%), a zamiast mąki pszennej, dodałam większość mąki pełnoziarnistej. Takie pierogi stanowią dobrą przekąskę ''na szybko''. Można przygotować większą ich ilość i trzymać parę dni w lodówce bez obaw o popsucie. Z podanych składników powinno wyjść 8 dużych pierogów.


Składniki
Na ciasto:
  • 400g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • woda
Na farsz:
  • dwie duże piersi z kurczaka
  • 5 dużych garści szpinaku
  • 1/2 kostki sera feta
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek 
  • pieprz 
Dodatkowo:
  • jedno jajko
Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i pieprz. Drożdże dokładnie wymieszać z 3 łyżkami ciepłej wody i dodać do mąki. Naszykować w szklance ciepłą wodę, zagniatać ciasto, co jakiś czas dolewając wody. Nie jestem w stanie dokładnie określić ile mililitrów wlałam - około 1,5 szklanki, najlepiej robić to na oko, bo jednak dużo zależy od rodzaju użytej mąki. Zagniecione ciasto lekko posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, delikatnie podsmażyć, dodać szpinak, gdy delikatnie puści sok, również pierś z kurczaka, wszystko popieprzyć, podsmażyć, pod koniec przykryć pokrywką. Kiedy szpinak już puści sok, a kurczak będzie usmażony, dodać pokruszoną fetę i trzymać na mniejszym ogniu aż się rozpuści. Tak przygotowany farsz odstawić do wystudzenia.
Ciasto rozwałkować, wykroić okręgi za pomocą jakiejś miski, do środka nakładać farsz, zaklejać tak, by wyglądały jak pierogi i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.




11 komentarzy:

  1. Ale potężnie się prezentują! Muszą być naprawdę smakowite; )

    OdpowiedzUsuń
  2. ile mniej więcej wychodzi takich pierożków? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierogów, nie zdrabniamy. I czytamy dokładnie wpis na blogu, bo nad pierwszym zdjęciem wyraźnie autorka podała cytuję: " Z podanych składników powinno wyjść 8 dużych pierogów." Czytanie nie zabija. Chyba, że czytamy sms kierując autem - wtedy może.

      Usuń
  3. wyglądają super!
    na pewno muszą być pyszne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszne w smaku?a sa tez pyszne np. w zapachu lub pyszne z wygladu?chyba raczej po prostu pyszne co...?

      Usuń
  4. A jaką inną mąke można użyć zamiast przennej ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...