wtorek, 3 czerwca 2014

Dietetyczna przekąska, czyli chrupiące orzeszki z fasoli

Fasola jest cennym źródłem białka, witamin (A, B, E, PP) i minerałów (wapń, magnez, cynk, fosfor, żelazo). Posiada właściwości zasadotwórcze, co przy obecnym trybie życia i diecie, bogatej w produkty przetworzone, ma bardzo duże znaczenie. Spożywanie roślin strączkowych ma dobroczynny wpływ na florę w jelitach, prawidłowe funkcjonowanie trzustki, wątroby i jelita grubego. Fasola to naturalne źródło lecytyny.


Składniki:
  •  100 g fasoli jaś przed namoczeniem
  • łyżka oleju roślinnego, u mnie olej kokosowy
  • ulubione przyprawy : słodka papryka, chilli, czosnek granulowany, cebula granulowana, pieprz, sól
Wykonanie jest bardzo proste. Należy dzień wcześniej namoczyć fasolę, kolejnego dnia ją ugotować  w osolonej wodzie, gdy wystygnie lekko skropić tłuszczem i posypać przyprawami. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec aż będą chrupie (około 15-20 minut). Można lekko zwiększyć temperaturę.



11 komentarzy:

  1. Genialne do chrupania podczas nauki, tylko wtedy bez oleju, żeby książek tłustymi palcami nie pobrudzić ;D Swoją drogą kokosowy musiał fajnego posmaku nadać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł na zdrową przekąskę :) Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robię sobie czasem orzeszki z ciecierzycy, ale z fasoli jeszcze nie próbowałam, wygląda całkiem ciekawie ;)
    Czy podczas pieczenia w piekarniku fasola też strzela? ;) tak pomyślałam właśnie- ciekawe jak smakowałyby takie orzeszki w wersji słodkiej z miodem i cynamonem... ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i zdrowe ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, to jest genialne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. hej czy można to zrobić na patelni?

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki za kolejny inspirujący przepis, wypróbowałem wersję bez oleju z roznymi przyprawami. Mi osobiście najlepiej smakują z curry.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie są suche? Ja zrobiłam z fasoli czerwonej na spróbowanie - nie nadawały sie do jedzenia.

    OdpowiedzUsuń
  10. New Diet Taps into Innovative Plan to Help Dieters LOSE 20 Pounds in Only 21 Days!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...