środa, 7 maja 2014

Wege chipsy z tofu

Kolejny pomysł na zdrową przekąskę bez wyrzutów sumienia! Chrupiące, na pewno nie czasochłonne chipsy z dużą ilością białka i roślinnego tłuszczu :) Wartość kaloryczna chipsów jest praktycznie równa wartości użytego przez Was tofu.

Tofu to bogate źródło pełnowartościowego białka niezwierzęcego oraz fosforu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, żelaza i witamin: E oraz z grupy B. Wartość kaloryczna tofu w 100 gramach to około 80-100 kcal. W zależności od stopnia twardości tofu dzielimy je na naturalne i jedwabiste. 

Kto powinien wprowadzić je do swojej diety?


  • Wegetarianie i weganie, ze względu na dużą zawartość białka, które z powodzeniem zastąpi białko zwierzęce w diecie.
  • Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu i zagrożone chorobą wieńcową, bowiem zawarte w tofu nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają w likwidacji "złego" cholesterolu.
  • Osoby starsze oraz mające problemy z pamięcią i koncentracją, ze względu na sporą zawartość lecytyny.
  • Dzieci i młodzież w okresie wzrostu oraz osoby cierpiące na osteoporozę, ze względu na bogactwo wapnia.
  • Anemicy, którzy muszą dbać o poziom żelaza we krwi.
  • Diabetycy. Tofu jest produktem o niskim indeksie glikemicznym.
  • Kobiety w okresie menopauzy. Duża zawartość fitoestrogenów, mających zbliżone działanie do kobiecych hormonów płciowych, pomoże w złagodzeniu uciążliwych objawów klimakterium.
  • Osoby uczulone na laktozę, a więc nie mogące spożywać mleka i jego przetworów.
  • Wszyscy dbający o zdrowie i sylwetkę. Tofu ma małą zawartość kalorii i jest lekkostrawne.
Tekst pochodzi ze strony www.polki.pl


Składniki:
  • tofu (u mnie wędzone firmy Polsoja)
  • ulubione przyprawy : papryka słodka, papryka ostra, czosnek w proszku, bazylia, oregano, tymianek

Wykonanie jest naprawdę łatwe i szybkie, jedynie czas pieczenia dość długi! Ser tofu odcedzamy, kroimy w cienkie paseczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy ulubionymi przyprawami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 40-50 minut cały czas kontrolując ich stan, bo mogą się łatwo przypiekać :)


11 komentarzy:

  1. Wow! Pierwszy raz widzę coś takiego! Bardzo ciekawy pomysł! Muszę go koniecznie zapisać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę musisz zapisywać tak skomplikowany przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niektórzy zapisują żeby zapamiętać pomysł - ja też tak robię, bo zaraz by mi wyleciał z głowy. Jak ktoś ma dużo obowiązków na głowie to nawet taki przepis jest skomplikowany....

      Usuń
  3. Ojej, to musi być naprawdę ohydne :/ nie znoszę tofu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj wędzonego lub marynowanego - wymiatają!

      Usuń
    2. dokładnie, to naturalne smakuje najgorzej, wędzone jest dużo lepsze i pachnie jak oscypek! :)

      Usuń
    3. oj tak! Polecam grillowane tofu wędzone z zurawiną - wymiata :)

      Usuń
  4. Robiłam na próbę - trochę za bardzo mi się przypiekło :P ale pyszne! Następnym razem już wiem jak zrobić żeby były idealne. Od razu zniknęły z piekarnika - nie zdążyły nawet trafić na talerz :/ chociaż biłam po łapach :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo super! Następnym razem trzeba zrobić w większej ilości :)

      Usuń
  5. świetne, koniecznie wypróbuję 😃 :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...