wtorek, 27 maja 2014

Orkiszowe ciasteczka z tahini, płatkami i suszonymi owocami

Słodkie ciastka, które miękną wraz z upływem czasu, zupełnie jak świąteczne pierniczki, wszystko dzięki obecności miodu. To był mój drugi raz z tahini, czyli pastą sezamową. Jest bardzo aromatyczna i ma piękny zapach sezamu, który uwielbiam. Sama jest dość gorzkawa, nadaje się zarówno do ciasteczek, jak i dań orientalnych oraz past do warzyw lub kanapek. Swoją otrzymałam od Naturalnej Spiżarni. Zamiast mąki orkiszowej, można użyć pszennej, ale również pełnoziarnistej, chociaż warto spróbować upiec je z tą pierwszą, ma subtelny smak, na pewno każdemu będzie odpowiadać i będzie jakimś urozmaiceniem dla codziennych pszennych produktów jak chleb czy makaron. Suszone owoce mają sporo witamin i błonnika, ale zawierają również cukry proste, z którymi nie warto przesadzać. Mają też dość wysoki indeks glikemiczny (głównie rodzynki).
Z podanych składników wychodzi około 18 ciastek.



Składniki:
  • 3/4 szklanki płatków orkiszowych KLIK
  • 1/3-1/2 szklanki mąki orkiszowej KLIK
  • małe jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki pasty tahini KLIK
  • 1,5 łyżki miodu
  • 5 suszonych śliwek
  • 3 garście rodzynek sułtańskich
  • łyżka oliwy z oliwek
Rodzynki namoczyć przynajmniej 30 minut, aby napęczniały.
Suszone śliwki posiekać, połączyć wszystkie składniki.
Dokładnie wymieszać je ręką. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodajcie trochę mąki orkiszowej.
Ciasto rozwałkować na desce lekko podsypanej mąką orkiszową na placek mniej więcej 1-1,5 centymetrowy.
Wycinać dowolne kształty, najlepiej kółka.Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia i odparowania.

Wartość kaloryczna wszystkich ciastek : 1035 kcal
Białko: 28,5 g
Tłuszcze: 46,6 g
Węglowodany: 135 g

Wartość kaloryczna jednego: 57,5 kcal
Białko: 1,58 g
Tłuszcze: 2,6 g
Węglowodany: 7,5 g




4 komentarze:

  1. Przepis zdecydowanie jest mój bo takie ciasteczka uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na przekąskę lub drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak z tahini to biorę. Z resztą z samych dobrych rzeczy się składają :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciastka, nie dość,że pyszne to jeszcze zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...