środa, 14 maja 2014

Lekka sałatka z pomidorem, bazylią i orzechami pinii

 Orzeszki pinii mają charakterystyczny, aromatyczny leśny zapach - po rozgryzieniu wyraźnie czuć zapach sosny. Nasiona te nadają się do spożycia na surowo dopiero po obraniu z łusek. Są one niezastąpionym składnikiem słynnego włoskiego pesto. Wykorzystuje się je także do wyrobu oleju piniowego, gdyż orzechy z szyszki sosny pinii są bogate w tłuszcze. Dzięki dużej zawartości białka orzeszki pinii wspomagają przemianę materii i są źródłem energii. Piniole zawierają też dużo magnezu - działającego antystresowo, niezbędnego do prawidłowej pracy mięśni.
Ze względu na dużą zawartość cynku, mającego wpływ na płodność, orzeszki pinii uważane są za afrodyzjak. :)

Przepis na dwie porcje sałatki.

Składniki:
  • sałata lodowa (ilość dowolna)
  • duża garść liści bazylii
  • duży pomidor
  • 2-3 łyżki orzechów pinii
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Pomidora można wcześniej sparzyć i obrać jeśli macie taką potrzebę, ja tego nie zrobiłam. Orzechy pinii podprażyć na suchej patelni teflonowej często mieszając, by uniknąć przypalenia. Liście bazylii umyć i posiekać, na talerzu ułożyć pokrojone liście sałaty lodowej, bazylię i pokrojonego w kostkę pomidora, posypać podprażonymi orzechami, wszystko polać oliwą, posolić i popieprzyć.


Wartość kaloryczna jednej porcji : 169 kcal
Białko: 2,8 g
Tłuszcze: 15,5 g
Węglowodany: 6 g

3 komentarze:

  1. 169 kcal? przeciez to prawie sama salata;o

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reszta kalorii pewnie z oliwy i orzechów

      Usuń
    2. tak, oliwa i orzechy to tłuszcze, mają dużo (ale zdrowych) kalorii

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...