piątek, 23 maja 2014

Dietetycznav wege młoda kapusta z koperkiem

Już parę razy zbierałam się do przygotowania gołąbków z młodej kapusty, ale zrezygnowałam. Zdecydowałam się na duszoną z koperkiem, czyli bardzo lekki dodatek do obiadu, na przykład kaszy, którą postanowiłam jeść znacznie częściej i głównie z warzywami. 
To wersja wegetariańska, bardzo smaczna. Jest chyba już maksymalnie odchudzona, bez mąki, śmietany i masła. Przepis na spore pudełko, według mnie na 3-4 porcje :) 




Składniki:
  • główka młodej kapusty
  • koperek ( dałam dużo, bo mam u siebie w ogródku)
  • jedna czerwona cebula
  • sól, pieprz
  • łyżeczka oliwy
  • trochę vegety lub wywar warzywny
 Kapustę drobno posiekać, włożyć go garnka z grubym dnem i podlać wodą lub wywarem warzywnym. (jeśli nie używacie wywaru, dodajcie vegety). Gotować na małym ogniu aż kapusta zmięknie, u mnie około 40 minut. W tym czasie posiekać koperek i cebulę.
 Cebulę zesmażyć na łyżeczce oliwy na patelni teflonowej.
Gdy kapusta będzie już miękka wylać nadmiar wody, dodać przesmażoną cebulę i koperek, trzymać na małym ogniu aż pozostała część wody odparuje mieszając co jakiś czas. Posolić i popieprzyć. Gotowe!

Wartość kaloryczna jednej porcji: 76 kcal
Białko: 3,5 g
Tłuszcze: 1,7 g
Węglowodany:  15,5 g


12 komentarzy:

  1. Bardzo bardzo fajna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robiłam taką kapustę w tym tygodniu:)
    Uwielbiam ją :) Świetnie komponuje się z kalafiorem i młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ziemniaków nie lubię (na blogu jest chyba tylko jeden przepis zawierający ziemniaki), ale z kalafiorem jak najbardziej! Pycha! :)

      Usuń
  3. Ze śmietaną nie jadłam nigdy ... zapraszam do siebie na równie zdrową wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak dlugo zajmujesz sie gotowaniem?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. z 5 lat już gotuję dla siebie, ale jestem młoda, mam 21 lat :)

      Usuń
  5. Wygląda super! Smak dzieciństwa, ale mama dodawała do tego masło... Bardzo fajny pomysł muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. większość przepisów w internecie jest z masłem, ale na blogu są zdrowsze wersje wielu dań, dlatego je pominęłam :)

      Usuń
  6. Rzeczywiście bardzo smaczna,ja jeszcze doprawiłam odrobiną mielonego kminku(pół łyżeczki):)

    OdpowiedzUsuń
  7. New Diet Taps into Revolutionary Idea to Help Dieters Get Rid Of 12-23 Pounds within Only 21 Days!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...