poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Wegetariańskie wytrawne placki śniadaniowe

Po otrzymaniu paczki od firmy Polsoja, która ma w swojej ofercie wege produkty, to był pierwszy przepis jaki wykonałam zawierający wędlinę sojową. Nie jadłam jej wcześniej, dlatego postawiłam na najbezpieczniejszy wybór i użyłam tej o smaku drobiowym. Nie zawiodłam się :) Placki wyszły bardzo delikatnie i syte. Serek wiejski rozdrobniłam, by nie wyczuwać ''grudek'' podczas jedzenia placków. Zazwyczaj na śniadanie przygotowywałam placki na słodko z owocami, a to taka miła odmiana :)
Z podanych składników wyszło mi 7 sporych placków. Warto nie rezygnować z sosu jogurtowego.


Składniki:
  • 1 serek wiejski ( u mnie z obniżoną zawartością tłuszczu )
  • 1 duże jajko
  • 1/4 dużej czerwonej papryki
  • mała czerwona cebula
  • 3 plasterki wędliny sojowej (u mnie o smaku drobiowym firmy Polsoja)
  • łyżka mąki pełnoziarnistej żytniej
  • łyżeczka tłuszczu do smażenia ( u mnie olej kokosowy)
  • dressing : jogurt naturalny, musztarda Dijon, ząbek czosnku, szczypiorek, bazylia, sól, pieprz

Paprykę i obraną cebulę drobno posiekać, poddusić na suchej patelni teflonowej, wystudzić. Serek wiejski odcedzić z nadmiaru śmietanki, można przetrzeć przez sito, dodać do ostudzonych warzyw, wbić jajko, dodać pokrojoną w plasterki wędlinę oraz mąkę. Nagrzać patelnię z dodatkiem tłuszczu, smażyć z obu stron na złoty kolor. Przy smażeniu pierwszej strony przykryć pokrywką, po odwróceniu już nie przykrywać. Polać sosem : zmieszać jogurt z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnek, posiekaną bazylią i szczypiorkiem, solą oraz pieprzem.




9 komentarzy:

  1. Świetny przepis :). Uwielbiam tego typu placuszki, więc na pewno go wykorzystam :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis i świetna alternatywa dla kanapek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis na obiad. Z pewnością zrobię, mam salami sojowe Polsoi, więc trochę pozmieniam, ale myślę, że wyjdzie pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozwaliły mi się troche i wyszla jajecznica ale i tak bylo pyszne! :) uwielbiam Twoje przepisy, nawet te,ktore mi nie wychodza! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej, nie mam pojęcia, dlaczego tak się stało :)

      Usuń
    2. To tak jak moje, przy przewracaniu ciapa powstała. Potem resztę masy zrobiłam w piekarniku, ale to jednak nie to samo co z patelni :) Tosty z opiekacza też mi nie wyszły :(

      Usuń
    3. może to zależy od serka wiejskiego (niektóre są gęstsze) i od wielkości jajka, przykro mi, mi wszystko wyszło prawidłowo, nie wstawiłabym przepisu, który nie wyszedł :(

      Usuń
  5. Boże, jakie smakowite! :-) Podoba mi się, że bez mięsa :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...