piątek, 25 kwietnia 2014

Sałatka śledziowa

Tradycyjna sałatka świąteczna, którą razem z moimi rodzicami przygotowujemy często poza okresem świątecznym. Pamiętam, jak byłam mała i mój tata angażował wszystkich do krojenia składników, by przygotowanie poszło szybciej, oczywiście w czasie krojenia znikała w naszych brzuchach część składników :) Można ją jeść zarówno samodzielnie, jak i jako dodatek do pieczywa. Pyszna, polecam!


Składniki:
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • puszka fasoli konserwowej
  • puszka groszku konserwowego
  • 5 filetów śledziowych z zalewy
  •  4 kiszone ogórki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 spora czerwona cebula
  • 3 łyżki majonezu,a w wersji light mały kubek jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie sól i pieprz
Konserwowe warzywa odcedzić i wsypać do miski. Dodać drobno posiekane i obrane ogórki, jajka i cebulę. Filety śledziowe pokroić na kawałki, dodać majonez lub jogurt i wymieszać. Spróbować, dosolić i popierzyć do smaku. Odstawić do przegryzienia.



8 komentarzy:

  1. Z takimi składnikami jeszcze nie robilam śledziowej. Zapisuję bo fajna :)

    Pozdrawiam serdecznie i deszczowo brrr.

    OdpowiedzUsuń
  2. z checia wyprobuje przepies :) mam pytanie, bo jestem slepa, jak moge dodac twojego bloga do 'obserwowanych'? bo widze tylko mozliwosc dodania do kregow :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się, że możesz, przy moim imieniu i nazwisku na górze po prawej stronie jest przycisk ''obserwuj'',blog jest połączony z moim kontem google, a nie z osobnym kontem blogowym, dlatego tak dziwnie to wygląda :)

      Usuń
  3. Filety śledzie w zalewie ale jakiej zalewie? ??

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie czy to mają być matiasy ? czy chodzi o zalewę octową ?

    OdpowiedzUsuń
  5. A fasola ma byc czerwona????

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...