czwartek, 10 kwietnia 2014

Proteinowe gofry bez cukru

Kolejna odsłona gofrów o podwyższonej ilości białka, smaczne, słodkie mimo braku cukru (odżywka białkowa jest słodka). Najlepiej wybrać smak waniliowy, czekoladowy, karmelowo-mleczny lub ciasteczkowy. Z podanych składników wyszły mi 4 gofry :)


Składniki:

  • jedno jajko klasy L
  • duża, czubata łyżka odżywki białkowej
  • ekstrakt waniliowy
  • 2 czubate łyżki otrębów 
  • czubata łyżka zmiksowanych płatków owsianych ( lub dowolnej mąki pełnoziarnistej)
  • pół łyżeczki sodki oczyszczonej
  • 3-5 łyżek wody
  • troszkę tłuszczu do nasmarowania gofrownicy 
Żółtko jajka, wodę, ekstrakt i odżywkę białkową zmiksować (jeśli potrzeba dodać troszeczkę więcej wody), dodać zmiksowane płatki lub mąkę oraz otręby. Białko jajka ubić na sztywną pianę, delikatnie dodać ją do masy z odżywką białkową i wmieszać łyżką. Gofrownicę nasmarować lekko tłuszczem (u mnie olej kokosowy), wlać masę i opiekać.





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...