środa, 16 kwietnia 2014

Prosta sałatka z piersią z kurczaka i orzechami pinii

Ta sałatka to nic skomplikowanego, ale przygotowałam ją z moim ulubionym sosem, który wzbogaci smak każdej zwykłej sałatki, z kurczakiem smakuje mi najbardziej. Najlepiej jest przyprawić kurczaka parę godzin wcześniej, wtedy nie powinien być suchy. Taką sałatkę można przygotować do zjedzenie od razu, ale również sprawdzi się na wynos :) 

Wartość kaloryczna sałatki 327 kcal
Białko: 38 g
Tłuszcze: 15 g
Węglowodany: 8,9 g


Składniki:
  • dowolna ilość miksu sałat ( u mnie mix z rukolą)
  • 150 g piersi z kurczaka
  • 3 rzodkiewki
  • 2 łyżki orzechów pinii
  • dressing: łyżeczka oliwy z oliwek, łyżka octu balsamicznego, plaska mała łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy Dijon
  • sól, pieprz, papryka słodka

 Kurczaka doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku, usmażyć na beztłuszczowej patelni. Sałatę umyć, wysuszyć i ułożyć na talerzu, pokroić na plasterki rzodkiewki. Orzechy podprażyć na suchej patelni często mieszając drewnianą łyżką. Przygotować dressing mieszając ze sobą wszystkie wcześniej podane składniki dressingu. Gdy pierś lekko przstygnie, pokroić ją w paski, ułożyć rzodkiewkę, polać dressingiem i posypać podprażonymi orzechami pinii. Od razu podawać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...