poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Pełnoziarnisty biszkoptowy omlet z truskawkami

Ten omlet bardzo mi smakował, bo uwielbiam truskawki! Jest sycący, niezbyt słodki (można dodać więcej cukru) i bardzo puszysty, idealny na śniadanie :)


Składniki:
  • 2 jajka
  • czubata łyżka mąki pełnoziarnistej
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • troszkę sody
  • truskawki
  • jogurt naturalny
  • prażone migdały
Jedno białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Co całego jajka i żółtka dodać cukier, mąkę, ekstrakt waniliowy i sodę, zmiksować na gładką masę. Do tej masy delikatnie łyżką dodać ubite na sztywno białko. Rozgrzać patelnię, jeśli macie teflonową, to najlepiej nie używać tłuszczu, jeśli jest to potrzebne, to dodajcie łyżeczkę oleju, np oleju kokosowego. Na porządnie rozgrzaną patelnię wlać masę i zakryć pokrywką, smażyć na małym ogniu, po około 3 minutach przełożyć za pomocą drewnianej łopatki na drugą stronę. Smażyć już bez przykrycia przez około 2 minuty, przełożyć na talerz, polać jogurtem i ułożyć na nim truskawki. Smacznego!



4 komentarze:

  1. Po co psuć tak zdrowy omlet cukrem? Są dziesiątki lepszych substancji słodzących.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie używam słodzików, a słowo ''cukier'' nie ogranicza się do bialego cukru, ja użyłam fruktozy, ale ktoś inny może użyć trzcinowego :)

      Usuń
  2. uwielbiam jajka pod każdą postacia a omlety chyba w szczególności. Twoja wersja wyglada po prostu przecudownie, bardzo apetycznie i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam. Przepyszny.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...