sobota, 1 marca 2014

Gryczane gofry z syropem z agawy

Takie pyszne gofry! Mąka gryczana zalega mi w szafce chyba rok, więc pora ją wykorzystać i coś z niej robić. Będąc w domu rodzinnym, bardzo często przygotowuję gofry, bo u siebie niestety nie mam jeszcze gofrownicy, te wyszły pyszne, nie czuć tak bardzo gryki, ponieważ część mąki zastąpiłam bogatszymi w błonnik otrębami. Inaczej niż zwykle, zamiast mleka dodałam maślankę, dzięki czemu ciasto było gęstsze i nie wypływało po bokach, nie musiałam dodawać proszku do pieczenia ani sodki, są mniej chrupiące niż ''normalne'' gofry, niezbyt słodkie, ale polane, nawet delikatnie syropem z agawy smakują świetnie! Podlinkowałam produkty, których użyłam do ich przygotowania. Z podanych składników wyszły mi 4 gofry.


Składniki na 4 gofry:

  • jedno jajko klasy L
  • pół szklanki maślanki
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • kopiasta łyżka otrębów, najlepiej pszennych (u mnie Sante)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • syrop z agawy
Do jednej, większej miski wbić żółtko, do drugiej białko jajka. Do żółtka dodać maślankę, mąkę gryczaną, otręby i ekstrakt waniliowy, wszystko zmiksować. Umyć mieszadła od miksera, do białka wsypać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, połączyć białko z drugą masą. Nagrzać gofrownicę, posmarować ją tłuszczem, inaczej gofry niestety się przykleją, ja użyłam oleju kokosowego. Piec troszkę dłużej niż standardowe gofry, gotowe polać syropem z agawy.


Lekkie desery bez piekarnika

2 komentarze:

  1. dawno już nie jadłam gofrów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robiłam codziennie i chyba już wykorzystałam większość zdrowych możliwości :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...